profile-avatar

Tanja Klip-Martin.

Eerste Kamerlid

Nadat Tanja Klip-Martin (Rotterdam, 1954) haar gymnasium-b diploma behaalde aan het Christelijk Lyceum Delft studeerde zij kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden. Vervolgens werkte zij als conservator bij het Noord-Brabants Museum en als freelance kunsthistoricus. Haar politieke carrière begon toen ze raadslid en later wethouder van de gemeente Coevorden werd. Hierna was zij acht jaar gedeputeerde van de provincie Drenthe en vanaf 2013 tot 2021 dijkgraaf van het waterschap Vallei en Veluwe. Sinds 2016 zit Tanja in de Eerste Kamer namens de VVD.

 
Tanja, waarom zit jij in de politiek?
Het klinkt cliché-achtig, maar het is echt zo: om iets te betekenen voor ons land en onze inwoners. Omdat ik denk dat het er door onze liberale inspanningen nog beter van wordt. En bovendien, niet onbelangrijk, omdat ik het heel erg leuk vind!

Wat is er zo mooi aan de VVD?
De relatie tussen vrijheid en verantwoordelijkheid, tussen eigen vrijheid en die van een ander, de gelijkwaardigheid van en de noodzakelijke wederkerigheid tussen mensen. Deze basisprincipes vormen al heel lang het genetisch materiaal van de VVD. Daar voel ik mij mee verwant, ben ik trots op, daar wil ik bij horen en daar wil ik aan blijven werken!

 
Waarom is het werk van de Eerste Kamer zo belangrijk?
De Eerste Kamer werpt, als het goed is, een onafhankelijke, inhoudelijk-kritische tweede blik op voorgedragen wetgeving. Naast de vaste criteria van uitvoerbaarheid, handhaafbaarheid en rechtmatigheid, zijn daarbij ook de volgende vragen aan de orde: wordt het gewenste resultaat met deze wet bereikt en hebben we daar überhaupt een wet voor nodig, of kan dit ook op een andere manier? Daarbij heeft de Eerste Kamer naast strong power (het aannemen of afwijzen van een wetsvoorstel) ook soft power in de vorm van het afdwingen van een toezegging van de regering, het indienen van een motie of het bewerkstelligen van een novelle bij het voorliggende voorstel. Door dit geheel aan sturingsmogelijkheden wordt de wetgeving in ons land kwalitatief beter en dus effectiever.

 
En dan nu het meest polariserende vraagstuk: patat of friet?
Friet. Net als taartje, ijskast, das en jasje, bijvoorbeeld. Heel belangrijk is het niet, maar qua discussie is het zeker wel leuk!

Bekijk meer