profile-avatar

Eric van der Burg.

Eerste Kamerlid

Eric werd in 1965 in Amsterdam geboren. Hoewel hij opgroeide in Friesland, keerde hij al snel terug naar zijn geboortestad. Tijdens zijn studie aan de Vrije Universiteit ging Eric al de politiek in. In 1992 werd hij namelijk stadsdeelwethouder in Zuidoost, waarna hij in 2001 lid werd van de Amsterdamse gemeenteraad. In de raad was hij lang fractievoorzitter voor de VVD. In 2010 werd hij na een raadslidmaatschap van bijna negen jaar wethouder. Na onderdeel te zijn geweest van bijna alle facetten van de Amsterdamse politiek, kwam Eric in 2019 naar de Eerste Kamer.

 
Waarom zit je in de politiek?
Ik zit in de politiek omdat ik een actieve bijdrage wil leveren aan de samenleving en die ook wil veranderen ten goede van iedereen. In deze samenleving vind ik vrijheid voor hen die vrijheid aankunnen belangrijk, maar daarnaast moeten we degenen beschermen die dat nodig hebben.

Wat is er zo belangrijk aan de Eerste Kamer?
De Eerste Kamer staat wat verder af van de alledaagse politieke hectiek. Zo is er geen mondeling vragenuurtje waar naartoe gewerkt wordt. Dat geeft de mogelijkheid om met elkaar te reflecteren. Zo kijken we onder andere technisch of een wet doet waarvoor hij bedoeld is. Bovendien is een tweede paar ogen altijd goed, want dat geeft nieuwe inzichten.

 
Met welke bekende Nederlander zou je wel een week willen ruilen?
Ik ben gelukkig met wat ik allemaal doe, dus ik zou niet echt met iemand willen ruilen. Als het dan toch moet, zou ik het fantastisch vinden om een keer bij Ajax op de bank te mogen zitten.

 
Wat is je favoriete artiest?
Puur voor de muziek zou ik dan toch Queen zeggen, maar als echte Amsterdammer kan André Hazes niet ontbreken in mijn afspeellijst.

Bekijk meer