Inloggen Lid worden
Ruimte geven. Grenzen stellen.
Lid worden Inloggen
Haya van Someren.

Haya van Someren

  • Oud-partijvoorzitter VVD
Haya van Someren.

Meer vrouwen in de politiek! Daar zijn wij helemaal voor. En dan het liefst doordat talentvolle vrouwen gewoon komen bovendrijven vanwege hun kwaliteiten. Op die manier had de VVD bij de laatste verkiezingen 4 vrouwen in de top-5 staan. En op die manier werd ook Haya van Someren in 1969 de eerste vrouwelijke partijvoorzitter van Nederland.

Haya van Someren. 1

Dat was niet haar enige mijlpaal: in 1959 werd Haya van Someren het jongste vrouwelijke Tweede Kamerlid tot dat moment en in 1965 was ze het eerste Tweede Kamerlid dat tijdens haar termijn moeder werd.

Zes jaar lang was Van Someren voorzitter van de VVD. Dat is niet onopgemerkt gebleven. In die jaren steeg het ledenaantal van de partij van 30.000 naar liefst 80.000 leden. Ze maakte er veel werk van om al die leden interessante en waardevolle opleidingen en trainingen aan te bieden.

Dat laatste doet de VVD nog steeds, via ons eigen opleidingsinstituut. Niet voor niets draagt dat haar naam: de Haya van Somerenstichting. Want de eerste vrouwelijke partijvoorzitter van Nederland was vooral een steengoede partijvoorzitter, die wij ook na haar veel te vroege overlijden in 1980 in ons hart dragen.

Bekijk andere mensen

Bekijk onze mensen
Confidental Infomation