profile-avatar

Dilan Yesilgöz-Zegerius.

Tweede Kamerlid
J&V Politie, OM, Brandweer, Grensbewaking algemeen, Terrorismebestrijding, NCTV, Rampenbestrijding en crisisbeheersing, Nationale Veiligheid, Cyber security, Drugsbeleid

Dilan Yeşilgöz-Zegerius werd in 1977 geboren in de Turkse hoofdstad Ankara. Ze kwam in 1984 naar Nederland, waar ze opgroeide in Amersfoort. Tegenwoordig is Amsterdam haar thuis. Dilan is getrouwd. Voor ze in 2017 Tweede Kamerlid werd, was ze adviseur van het Amsterdamse college en later gemeenteraadslid.

 

Dilan, hoe kunnen we Nederland nog veiliger maken?

Ons land wordt dag in dag uit zo veilig mogelijk gehouden door agenten die een stap vooruit doen als anderen een stap terug doen. Het is aan ons als politiek om te zorgen dat zij hun werk goed kunnen doen. Dat er voldoende agenten zijn. Dat ze de juiste uitrusting hebben. Dat ze de middelen hebben om ons te beschermen tegen aanslagen. En vooral: dat we nooit tolereren dat er geweld tegen hen wordt gebruikt. Doe je dat wel, dan ga je de bak in.

Daarnaast moeten we er alles aan doen om de georganiseerde misdaad aan te pakken, buurten zo veilig mogelijk te houden en criminelen van de straat te halen. We moeten ervoor zorgen dat misdaad niet loont. Dus pakken we geld dat daarmee wordt verdiend af. Honderd procent veiligheid bestaat niet, maar ik zal mij iedere dag inzetten voor een zo veilig mogelijk Nederland!

 

Wat zijn je goede en slechte eigenschappen?

NRC Handelsblad noemde me ooit een pitbull op hakken. Dat vat het wel goed samen. Ik laat niet snel los. Soms is dat een voordeel, soms een nadeel. Maar ik zit in de politiek om dingen te veranderen en daar ga ik dan dus echt voor.

Waarom ben jij een goede volksvertegenwoordiger?

Omdat ik als geen ander weet wat vrijheid voor iemand kan betekenen. Het is heel bijzonder dat we in Nederland in vrijheid kunnen leven. Dat wil ik voor iedereen zo houden.

 

Hoe ziet jouw vrije tijd eruit?

Ik houd van lezen, reizen, boksen, wandelen met mijn hond, naar Ajax gaan en eten met familie en vrienden.

Volg Dilan

Bekijk meer