profile-avatar

Pim van Ballekom.

Eerste Kamerlid

Pim van Ballekom werd in 1956 geboren in Best. Hij groeide op in Noord-Brabant en ging later studeren aan de Universiteit Leiden. Na zijn studententijd keerde Pim terug naar het zuiden, ditmaal richting Brussel. Hij vertegenwoordigde Nederland in verschillende Europese functies. Zo was Pim onder andere Kabinetschef bij Eurocommissaris Frits Bolkestein en vicepresident bij de Europese Investeringsbank. Sinds 2019 is Pim lid van de Eerste Kamer. Hij woont nog steeds in Brabant, maar nu wel in Waals-Brabant.

 
Wat maakt de Eerste Kamer zo belangrijk?
Ik ben van mening dat een Eerste Kamerlid goed functioneert wanneer hij of zij kennis en maatschappelijke ervaring, veelal opgedaan over een reeks van jaren en misschien ook wel op een breed terrein, inzet en deelt met anderen. De kennis en ervaring helpen bij de beoordeling van de kwaliteit van wet- en regelgeving. En dat laatste is in mijn optiek het belangrijkste aan het Eerste Kamerwerk.

Wat wil je bereiken op financieel-economisch terrein?
We moeten ons vooral niet van de wijs laten brengen. De VVD moet zoals het een goed huisvader betaamt zorgen dat de overheidsfinanciën op orde zijn en de vrijemarkteconomie gefaciliteerd wordt. Dit is de beste garantie voor het verhogen van onze welvaart en welzijn. Het is misschien wat saai, maar degelijkheid betaalt zich uiteindelijk uit.

 
Wat is je mooiste jeugdherinnering?
Er zijn er vele, maar voor het eerst zelf op pad met een tienertoerkaart weet ik nog goed. In de trein het hele land door vond ik spannend en tegelijkertijd vooral ook heel leuk. Bestaan deze kaarten nog?

 
Wat is je favoriete muziek?
Het eerste vioolconcert van Bruch vind ik prachtig. Ik kende iemand uit de binnenlanden van Congo die de partituur als een gebed las. Je waande je direct in het concertgebouw. Om jaloers op te worden.
Ook de muziek van Sting kan ik erg waarderen. ‘Englishman in New York’ is mijn favoriete nummer en ‘Roxanne’ heb ik soms loeihard aan in de auto van Den Haag terug naar Lasne.

Bekijk meer