Inloggen Lid worden
Ruimte geven. Grenzen stellen.
Lid worden Inloggen
Woonplaats Vreeland, Utrecht

Sophie Hermans

  • Waarnemend fractievoorzitter
Woonplaats Vreeland, Utrecht

Sophie Hermans komt oorspronkelijk uit Nijmegen, maar groeide op in Friesland. Ze studeerde politicologie en bestuurskunde aan de Universiteit van Amsterdam en ging daarna aan de slag bij een groot adviesbureau voor maatschappelijke vraagstukken. Haar loopbaan achter de schermen van de politiek begon in 2012 als politiek assistent van de minister voor Wonen en Rijksdienst. Enkele jaren later werkte ze in dezelfde rol voor onze minister-president Mark Rutte.

In 2017 maakte Sophie de overstap naar een actieve rol in de politiek. Ze stond op de kieslijst op plek 16 en werd gekozen als Tweede Kamerlid. Die periode werd ze woordvoerder voor zorg- en jeugdbeleid. Bij de verkiezingen in 2021 stond ze op de derde plaats van de kandidatenlijst en was ze medeonderhandelaar voor het kabinet Rutte-IV.

Sophie heeft een belangrijke rol gespeeld in het terugbrengen van medische ethiek op de politieke agenda. Zo is ze bezig met het vernieuwen van de Embryowet, waardoor bijvoorbeeld IVF-behandelingen kunnen worden verbeterd en meer wetenschappelijk onderzoek naar de ontwikkeling van Embryo’s mogelijk wordt. Op dit moment werkt ze ook aan maatregelen om vaccinatie als voorwaarde te stellen voor toegang tot kinderopvang wanneer de vaccinatiegraad onder een kritiek niveau zakt.

Portefeuille

  • Fractievoorzitter (waarnemend)
  • Commissie AIVD
  • VWS Medisch Ethische vraagstukken, CARE, WLZ, WMO EN Mantelzorg, Wijkverpleegkundige zorg, PGB, Kwaliteitsbeleid Care, Toezicht Care en Jeugd, SCP NZA

Vragen? Mail Sophie.

Bekijk andere mensen

Bekijk onze mensen
Confidental Infomation