profile-avatar
Klaas Dijkhoff
Fractievoorzitter

Klaas Dijkhoff werd in 1981 geboren in het Duitse Soltau. Via Eindhoven en Tilburg kwam hij in zijn huidige woonplaats Breda terecht. Klaas is getrouwd en heeft een dochter. Voor hij in 2010 Tweede Kamerlid werd, was hij onderzoeker en docent aan de Universiteit Tilburg en gemeenteraadslid in Breda. Ook had hij een eigen bedrijf in juridisch advies en IT-ondersteuning voor kleine ondernemers.

In het kabinet-Rutte II was Klaas van 2015 tot 2017 staatssecretaris van Veiligheid en Justitie en korte tijd minister van Defensie. In de Tweede Kamer is hij fractievoorzitter.

Klaas Dijkhoff 2

Klaas, wat wil je bereiken in de politiek?

Ik denk dat mensen alleen gelukkig kunnen worden als ze vrij zijn. Daarom erger ik me kapot aan mensen die de vrijheid van anderen proberen te belemmeren. Zeker als ze daarvoor de macht van de overheid willen gebruiken. Ik wil de vrijheid van mensen dus juist beschermen.

Als fractievoorzitter ga ik over alles en over niks tegelijk. Ik zie het als mijn taak om het team van de fractie goed te laten functioneren, zodat we Nederland beter kunnen maken en de Nederlanders ook kunnen laten zien dat we daarmee bezig zijn.

Wat zijn je goede en slechte eigenschappen?

Vaak hoor ik terug dat ik best rustig ben, ook als mijn omgeving gestrest raakt. Ik ben wel wat ongeduldig, waardoor ik de mensen om mij heen soms niet genoeg tijd geef om hun werk te doen.

 

Wat maakt jou een goede volksvertegenwoordiger?

Dat laat ik natuurlijk graag aan de mensen in Nederland over om te beoordelen. Ik doe in ieder geval mijn best om bij alles wat we doen na te blijven denken: wat betekent dit concreet voor mensen? Gaan we de goede kant op met ons land?

Ik sluit liever een compromis dan dat ik tot sint-juttemis wacht op het moment waarop ik voor honderd procent mijn zin kan krijgen. Mensen hebben er namelijk meer aan als ik alvast een gedeelte voor ze binnenhaal. Daarom zit ik ook in de Tweede Kamer. Niet voor mezelf, maar om dingen te bereiken voor mensen.

Hoe ziet jouw vrije tijd eruit?

Als ik vrije tijd heb, dan ben ik het liefst aan het chillen met mijn vrouw en dochter. Daarnaast probeer ik nog wel eens te sporten, maar ik ga toch liever naar concerten. En naar PSV natuurlijk, samen met mijn broertjes en mijn pa.

Volg Klaas
Download CV

Bekijk meer

Vragen? App ons!