profile-avatar

Paulien Geerdink.

Eerste Kamerlid

Paulien Geerdink (Delft, 1969) studeerde fiscale economie aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Hannover. Paulien is werkzaam geweest voor diverse adviesbureaus en het Ministerie van Economische Zaken. Haar politieke carrière begon in 2002 als VVD-gemeenteraadslid in Amsterdam. Hierna was zij lid van de Provinciale Staten van Groningen. Sinds 2019 zit Paulien in de Eerste Kamer namens de VVD.

 
Wat doe je om een goede volksvertegenwoordiger te zijn?
Luisteren, vragen stellen en dan weer luisteren. Mensen opzoeken waarvan je weet dat ze kritisch zijn, buiten en binnen de partij. Eigenlijk sta ik altijd open voor een gesprek. Om mijn mening aan te scherpen of te toetsen. Om uit te leggen waarom keuzes gemaakt zijn. Daarnaast lees ik heel veel: zowel kranten, opiniebladen, boeken als vakliteratuur. En ik kijk naar nieuwsprogramma’s op televisie en volg berichten op sociale media. Om veranderingen in de wereld te doorgronden.

Wat is er zo mooi aan de VVD?
Welke andere partij gaat op een positieve manier uit van eigen kracht? De VVD is een prachtige, goed georganiseerde club met heel veel betrokken en positief ingestelde mensen die samen Nederland mooier en beter willen maken.

 
Wat wil je bereiken op het gebied van fiscale wetgeving?
Eenvoudige en heldere fiscale wetten maken die bijdragen aan een concurrerende en florerende economie is uiteindelijk het doel waarnaar ik streef. Ons fiscale stelsel en in zijn kielzog het toeslagenstelsel, is te ingewikkeld geworden. Niet alleen voor mensen en bedrijven in Nederland, maar ook voor organisaties die de wetten moeten uitvoeren. Eenvoud en helderheid waren niet het doel de afgelopen jaren, maar aanpak van fraude. Wat mij betreft moeten beide aandachtspunten evenwichtig terugkomen in een nieuw fiscaal stelsel, waarbij toeslagen verdwijnen. Net als alle andere nivellerende en daarmee complicerende fiscale regelingen.

 
Met welke bekende Nederlander zou je wel een week willen ruilen?
Met Simon Reinink, directeur van het Concertgebouw in Amsterdam. Het lijkt me heerlijk om in een wereld met muziek te mogen leven.

Bekijk meer