Ruimte geven. Grenzen stellen.
Lid worden Inloggen

Recordpremier

2 augustus 2022

Bijna twaalf jaar geleden werd Mark Rutte minister-president van Nederland, als opvolger van Jan Peter Balkenende. Vandaag neemt hij het record van Ruud Lubbers over als langstzittende premier in de Nederlandse geschiedenis. Dat is natuurlijk erg bijzonder en een uitgelezen moment om eens terug te blikken op 4311 dagen premierschap.

 

Kabinet-Rutte I
(14-10-2010 tot 5-11-2012)
Met Rutte aan het roer steeg de VVD in de verkiezingen van 2010 van 22 naar 31 zetels. Als leider van de grootste partij mocht hij de leiding nemen in de formatie. Er kwam een unieke coalitie uit van VVD en CDA, met gedoogsteun van de PVV. Rutte werd de eerste premier van VVD-huize en de eerste liberale premier in bijna een eeuw.

Op 21 april 2012 liep PVV-leider Geert Wilders weg bij het Catshuisoverleg, waarna het kabinet viel. Een paar dagen sloot Rutte met een deel van de oppositie het zogenaamde ‘Lenteakkoord’ over de begroting. Het begrotingstekort liep daardoor terug naar de afgesproken 3%.

 

Kabinet-Rutte II
(5-11-2012 tot 26-10-2017)
Verantwoordelijkheid nemen werd beloond bij de vervroegde verkiezingen: de VVD haalde in totaal 41 zetels. Rutte II was een meerderheidscoalitie bestaande uit VVD en PvdA, de twee grote winnaars van de verkiezingen. Het kabinet werd voor Nederlandse begrippen snel gevormd: binnen 54 dagen. Het was de eerste keer dat het staatshoofd geen rol speelde in de formatie.

Rutte II werd het langstzittende kabinet sinds de Tweede Wereldoorlog. Het loodste Nederland door economisch zware tijden na de kredietcrisis en de schuldencrisis. In 2014 werd het kabinet geconfronteerd met een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis, toen vlucht MH17 werd neergeschoten. Rutte benadrukte dat Nederland niet zal rusten tot de daders zijn opgespoord en hun straf hebben gekregen.

 

Kabinet-Rutte III
(26-10-2017 tot 10-1-2022)
In 2017 werd de VVD opnieuw de grootste partij, met 33 zetels. Na een lange formatie presenteerde Rutte zijn derde kabinet, bestaande uit VVD, CDA, ChristenUnie en D66. Rutte III slaagde er onder andere in een Pensioenakkoord en een Klimaatakkoord te sluiten, waarmee doorbraken op die terreinen werden bereikt.

Begin 2020 brak de coronacrisis uit en hield Rutte zijn beroemde televisietoespraak vanuit het Torentje. Dat was voor het eerst sinds 1973. Destijds sprak premier Den Uyl het land toe tijdens de oliecrisis.

Naar aanleiding van de kinderopvangtoeslagaffaire trad het kabinet af op 15 januari 2021. Het demissionaire kabinet regeerde door tot januari 2022.

 

Kabinet-Rutte IV
(10-1-2022 tot heden)
De VVD werd in 2021 wederom de grootste partij, met 34 zetels. Na de langste Nederlandse kabinetsformatie ooit wist Rutte een kabinet in januari 2022 te vormen. Rutte IV bestaat uit VVD, D66, CDA en ChristenUnie.

Het kabinet regeert in roerige tijden. Rutte IV kreeg vrijwel direct met een internationale crisis te maken toen Vladimir Poetin besloot Oekraïne aan te vallen. Het kabinet besloot Oekraïne op allerlei manieren te steunen. Bovendien investeert Nederland nu veel meer geld in defensie. Het kabinet kiest ook voor meer kernenergie, om de klimaatdoelen te halen en minder afhankelijk te worden van Rusland en het Midden-Oosten.

Blijf op de hoogte.

Word lid van onze nieuwsbrief.

Confidental Infomation