Inloggen Lid worden
Ruimte geven. Grenzen stellen.
Lid worden Inloggen

Vrijheidscollectief

Het Vrijheidscollectief gaat weer van start: vrijheid is niet vanzelfsprekend

 

Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Dat zien we in landen om ons heen. Dat zien we in ons eigen verleden. Generaties Nederlanders vochten tegen onderdrukking en discriminatie. Voor kiesrechten, vrouwenrechten, homorechten. Velen gingen gebukt onder de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog.

De bevochten vrijheid waar jij en ik nu van profiteren moeten we koesteren en doorgeven. Maar in het Nederland van 2023 is dat helaas niet altijd makkelijk. We zien bijvoorbeeld dat jonge mensen steeds vaker de Holocaust in twijfel trekken. Dat docenten uit angst het bespreken van bepaalde onderwerpen in de klas vermijden. Dat meisjes en lhbti’ers niet overal kunnen rekenen op de vrijheid die ze verdienen.

Toen een aantal jaar geleden een Rotterdamse docent moest onderduiken vanwege het bespreken van de vrijheid van meningsuiting aan de hand van een cartoon, richtten VVD’ers Bente Becker en Dilan Yeşilgöz-Zegerius het Vrijheidscollectief op. De missie: naast de leraar staan om samen de vrijheid door te geven. Juist ook als dat soms moeilijk is.

Dat doen we door in gesprek te gaan met leraren en leerlingen. De politiek mag niet alleen van scholen vragen de vrije waarden aan de nieuwe generatie door te geven. Daarin heeft de politiek zelf ook een rol. Daarom komen wij naar de klas. Om in gesprek te gaan over het belang van vrijheid. De vrijheid om te zijn wie je bent. De vrijheid om te durven wat je echt graag zou willen doen. De vrijheid om lief te hebben wie je wil. En het besef dat de vrijheid die jij hebt, ook de ander toebehoort.

Het Vrijheidscollectief bestaat uit mensen, in wisselende samenstelling, vanuit allerlei achtergronden met dezelfde bevlogenheid voor vrijheid. Wij voeren het gesprek over die vrijheid, over democratische waarden, zonder taboes. Dit doen we bijvoorbeeld door docenten te ondersteunen met het verzorgen van gastlessen, het geven van spreekbeurten, het schrijven van stukken of via andere vormen. Lijkt het jou leuk om een politicus uit te nodigen voor de klas? Vul dan onderstaand formulier in, dan nemen wij contact met je op.

Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Koester het. Verdedig het. We moeten het samen doorgeven.

Kamerlid voor de klas?

Naam

Vrijheids- collectief

Confidental Infomation