Ruimte geven. Grenzen stellen.
Lid worden Inloggen

Verkiezingen

De eerstvolgende geplande verkiezingen in Nederland zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 22 november 2023.

Welke verkiezingen zijn er nog meer?

Lees hier het verkiezingsprogramma.

Bekijk hier onze kandidatenlijst.

Verkiezingen Tweede Kamer

De laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer vonden plaats in 2021. Normaal gesproken kiezen we de leden van de Tweede Kamer elke vier jaar, tenzij het kabinet tussentijds valt. Dat is met het kabinet-Rutte 4 gebeurd. Daarom zijn de volgende Tweede Kamerverkiezingen al in november 2023. Alle 150 zetels in de Tweede Kamer staan bij de verkiezingen op het spel. In 2021 werd de VVD de grootste partij bij de Tweede Kamerverkiezingen. Bekijk hier welke mensen er voor de VVD in de Tweede Kamer zitten.

Verkiezingen 2023

In Nederland zijn er bijna elk jaar wel een of meerdere verkiezingen. 2023 is een druk verkiezingsjaar. In november 2023 zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer. In maart 2023 waren er al verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. In mei 2023 werd ook de nieuwe Eerste Kamer gekozen, door de leden van de nieuwe Provinciale Staten.

Lijsttrekker Tweede Kamerverkiezingen 2023

Dilan Yeşilgöz-Zegerius is officieel verkozen tot lijsttrekker. Ook is onze kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen inmiddels bekend. Tussen 14 en 20 september leggen we deze conceptlijst nog voor aan de leden.

Verkiezingscongres

Op 23 september 2023 heeft het verkiezingscongres plaatsgevonden. Het hele congres is hieronder terug te zien:

Fracties Tweede Kamer

Als de verkiezingsuitslag van de Tweede Kamerverkiezingen bekend is, weet elke partij hoeveel zetels zij heeft in de Tweede Kamer. Een groep Tweede Kamerleden van dezelfde partij noemen we een fractie. Onder leiding van een fractievoorzitter proberen zij samen de mensen die op hen gestemd hebben zo goed mogelijk te vertegenwoordigen. De fractie van de VVD in de Tweede Kamer bestaat op dit moment uit 34 leden. Bekijk hier de profielen van de Kamerleden. De fractievoorzitter van de VVD is Sophie Hermans.

Partijprogramma

Als ze eenmaal gekozen zijn, proberen de leden van de Tweede Kamer zoveel mogelijk uit hun partijprogramma’s voor elkaar te krijgen. Het verkiezingsprogramma is hun leidraad voor de komende jaren. Politieke partijen die meedoen aan de regering hebben in de onderhandelingen over het regeerakkoord al zoveel mogelijk speerpunten binnengesleept. Zij verdedigen daarom soms een compromis dat niet in hun eigen programma stond.

Lees hier het verkiezingsprogramma.

Coalitie en oppositie

Na de verkiezingen wordt geprobeerd een regering te vormen. De politieke partijen die uiteindelijk samen de regering vormen, noemen we de coalitie. De overige partijen zijn de oppositie. In Nederland heeft de coalitie meestal een meerderheid in de Tweede Kamer. Anders spreken we van een minderheidskabinet. Leden van de Tweede Kamer hebben de taak de regering te controleren, of ze nu lid zijn van de oppositie of van de coalitie.

Volgende verkiezingen

Op donderdag 6 juni 2024 zijn er Europese verkiezingen. In de jaren daarna zijn er alweer diverse verkiezingen gepland. Zo zijn er in 2026 gemeenteraadsverkiezingen en in 2027 verkiezingen voor Provinciale Staten en waterschappen (en indirect voor de Eerste Kamer).

Op de hoogte blijven?

Volg ons op de volgende kanalen:

Blijf op de hoogte.

Word lid van onze nieuwsbrief.

Confidental Infomation