Verkiezingen 2021.
Op woensdag 17 maart 2021 zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer. Dat zijn de enige verkiezingen die er in 2021 in Nederland plaatsvinden.
Welke verkiezingen zijn er nog meer?
Tweede Kamerverkiezingen
De laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer vonden plaats in 2017. In principe kiezen we de leden van de Tweede Kamer elke vier jaar, tenzij het kabinet tussentijds valt. Dat is nu niet gebeurd, dus zijn de volgende verkiezingen in 2021. Alle 150 zetels in de Tweede Kamer staan bij de verkiezingen op het spel. In 2017 werd de VVD de grootste partij bij de verkiezingen. Bekijk hier welke mensen er voor de VVD in de Tweede Kamer zitten.
Verkiezingen 2020
In Nederland zijn er bijna elk jaar wel een of meerdere verkiezingen. 2020 is in dat opzicht een uitzondering: dit jaar was er geen grote verkiezing gepland. Sommige Nederlanders kunnen of konden wel naar de stembus: voor de verkiezingen voor de Eilandraad op Sint Eustatius en voor de herindelingsverkiezingen voor de gemeenteraden van Appingedam, Loppersum, Delfzijl, Oisterwijk, Vught, Boxtel en Haaren.
Fracties Tweede Kamer
Als de verkiezingsuitslag bekend is, weet elke partij hoeveel zetels zij heeft in de Tweede Kamer. Een groep Tweede Kamerleden van dezelfde partij noemen we een fractie. Onder leiding van een fractievoorzitter proberen zij samen de mensen die op hen gestemd hebben zo goed mogelijk te vertegenwoordigen. De fractie van de VVD in de Tweede Kamer bestaat op dit moment uit 32 leden. Bekijk hier de profielen van de Kamerleden. De fractievoorzitter van de VVD is Klaas Dijkhoff.
Coalitie en oppositie
Na de verkiezingen wordt geprobeerd een regering te vormen. De politieke partijen die uiteindelijk samen de regering vormen, noemen we de coalitie. De overige partijen zijn de oppositie. In Nederland heeft de coalitie meestal een meerderheid in de Tweede Kamer. Anders spreken we van een minderheidskabinet. Leden van de Tweede Kamer hebben de taak de regering te controleren, of ze nu lid zijn van de oppositie of van de coalitie.
Partijprogramma
Als ze eenmaal gekozen zijn, proberen de leden van de Tweede Kamer zoveel mogelijk uit hun partijprogramma’s voor elkaar te krijgen. Het verkiezingsprogramma is hun leidraad voor de komende jaren. Politieke partijen die meedoen aan de regering hebben in de onderhandelingen over het regeerakkoord al zoveel mogelijk speerpunten binnengesleept. Zij verdedigen daarom soms een compromis dat niet in hun eigen programma stond.
Volgende verkiezingen
In de jaren na 2021 zijn er alweer diverse verkiezingen gepland. Zo zijn er in 2022 gemeenteraadsverkiezingen, in 2023 verkiezingen voor Provinciale Staten en waterschappen (en indirect voor de Eerste Kamer) en in 2024 voor het Europees Parlement. De eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen zijn dan weer in 2025, tenzij het kabinet eerder valt.
Tweede Kamer mailen
Leden van de Tweede Kamer zijn volksvertegenwoordigers. Dat betekent ook dat zij bereikbaar zijn voor Nederlanders die een vraag hebben of hun zorgen willen uiten. De e-mailadressen van Tweede Kamerleden zijn daarom openbaar. Je vindt de adressen van de VVD-Kamerleden op onze website. Via sociale media krijg je echter sneller en makkelijker contact met de VVD. Je kunt je vraag bijvoorbeeld appen naar +31 6 23 93 74 75.