Inloggen Lid worden
Ruimte geven. Grenzen stellen.
Lid worden Inloggen

Slachtoffers en nabestaanden hebben al genoeg leed doorstaan, juist zij hebben recht op steun en betrokkenheid van de overheid.

De afgelopen jaren hebben we ervoor gezorgd dat zij hun verhaal mogen doen tijdens de zitting. Daarnaast worden zij voor, tijdens en na het proces veel beter geïnformeerd. Over hun rechten, over de gang van zaken tijdens het proces en over de acties van de politie en het Openbaar Ministerie.

De positie van slachtoffers moet wat ons betreft nog verder worden versterkt. Slachtoffers en nabestaanden krijgen een sterkere stem bij de beslissing of iemand die levenslang heeft gekregen in aanmerking komt voor gratie. En we willen dat slachtoffers sneller verzekeraars kunnen aanspreken. Het Schadefonds Geweldsmisdrijven krijgt een grotere rol, zodat slachtoffers sneller compensatie krijgen.

Het moet makkelijker worden om thuis of op een neutrale locatie aangifte te doen. Ook moet de privacy van slachtoffers beter worden beschermd.

We willen een woonplaatsverbod voor daders van ernstige misdrijven. Zij moeten niet meer in de buurt kunnen gaan wonen of verblijven van slachtoffers en nabestaanden.

Confidental Infomation