Ruimte geven. Grenzen stellen.
Lid worden Inloggen

Onze geschiedenis

Een vreedzame revolutie. Zo wordt de Grondwetswijziging van 1848 ook wel genoemd. In dat jaar verloor de koning zijn macht en werd Nederland een parlementaire democratie. De nieuwe Grondwet was geschreven door de liberaal Johan Rudolf Thorbecke en is nog altijd de basis van onze democratie.

Precies honderd jaar na de Grondwetswijziging werd de VVD opgericht. In de tussentijd speelden liberalen een belangrijke rol in de Nederlandse politiek. Zo werd in 1874 de kinderarbeid afgeschaft, dankzij het ‘Kinderwetje’ van de liberaal Samuel van Houten. In het begin vonden de liberalen het niet nodig een politieke partij te beginnen. Pas in 1885, toen alle andere stromingen al partijen hadden, werd de Liberale Unie opgericht.

Verboden door de Duitsers

In het begin van de twintigste eeuw volgde een versplintering van het politieke landschap. Bij de liberalen leidde dat tot de vorming van de Vrijzinnig-Democratische Bond (VDB) en de Liberale Staatspartij. Beide partijen werden in 1941 door de Duitse bezetter verboden. Een aantal kopstukken van de partijen kwam tijdens de oorlog om het leven.

Oprichting VVD

Na de oorlog veranderde de Liberale Staatspartij haar naam in Partij van de Vrijheid (PvdV) en ging de VDB van Pieter Oud op in de PvdA. Oud voelde zich daar al snel niet meer thuis en richtte het Comité-Oud op. Niet veel later besloten Pieter Oud en PvdV-leider Dirk Stikker om te gaan samenwerken. Met de oprichting van de VVD in 1948 kwam er een einde aan de versplintering.

Geschiedenis VVD

Blijf op de hoogte.

Word lid van onze nieuwsbrief.

Confidental Infomation