Inloggen Lid worden

Orde op zaken voor een vrij en veilig Nederland

Een veilig Nederland: thuis, op straat en in de wijk

Wij willen de samenleving veiliger maken. Als we de veiligheid achter de voordeur, op straat en in de wijk willen vergroten, als we onze waarden en vrijheden willen beschermen, dan hebben we mensen nodig die optreden wanneer dat nodig is. We zijn dan ook trots op alle politieagenten en handhavers die elke dag de straat op gaan om ons land veilig te maken. Zij verdienen ons respect en onze waardering.

We investeren in de nationale politie

We breiden de uitrusting van gewelds- en verdedigingsmiddelen van de Mobiele Eenheid uit en zorgen ervoor dat de politie over voldoende opsporingsbevoegdheden beschikt, zoals het undercover mee kunnen kijken in (besloten) online groepen. Ook moeten we moderne ontwikkelingen die behulpzaam zijn bij de opsporing, zoals AI, zoveel mogelijk doorontwikkelen. De politie stelt een plan op voor behoud, werving en omscholing en intensiveert de samenwerking met boa’s, private beveiligers, mbo’s en hbo’s om de werkdruk te verlagen en de instroom ook de komende jaren op peil te houden.

Trots op onze politie, boa’s en brandweer

We zijn trots op alle mensen die zich inzetten voor onze veiligheid. Het is belangrijk dat de politie over de mensen en juiste middelen beschikt om haar werk te doen. We willen sneller regelen dat gekwalificeerde en bekwame boa’s en boswachters in het buitengebied aanvragen kunnen doen om te beschikken over verdedigingsmiddelen. Ons brandweerkorps bestaat voor een groot deel uit vrijwilligers. Mannen en vrouwen die zich naast hun normale baan inzetten voor onze veiligheid. Zonder vrijwilligers kan de brandweer niet functioneren. We zullen ons daarom maximaal blijven inzetten om de huidige vrijwilligers te behouden en nieuwe te werven.

Femicide stoppen

Er komt een integrale aanpak tegen vrouwenmoord. Zo verbeteren we de mogelijkheid om een huisverbod op te kunnen leggen. Potentiële daders krijgen sneller een verplicht hulptraject opgelegd zodat ze uit huis zijn. Partners en mensen in hun omgeving die vermoedens hebben van mogelijk geweld krijgen, naar voorbeeld van de Britse Clare’s law de mogelijkheid om bij de politie na te vragen of iemand een verleden met geweld heeft. Er komt een eenduidige aanpak voor stalking met specifieke aandacht voor digitale stalking. Ook stellen we psychisch geweld strafbaar, zodat controle en intieme terreur als een van de rode vlaggen van femicide, zelfstandig strafbaar worden gesteld.

Een veilige offline-wereld begint online

Sociale media en internet zijn een steeds groter deel van ons leven uit gaan maken. Zij hebben ons veel gebracht, maar we hebben te lang onze ogen gesloten voor de negatieve effecten ervan. We moeten niet alleen offline, maar ook juist online de veiligheid verbeteren.

Zwaarder straffen cybercriminelen

Om recht te doen aan de toegenomen schaal en impact van cybercriminaliteit, verhogen we de maximale straf van vier naar acht jaar. Op deze manier sluiten de straffen beter aan bij de ernst van dit type misdrijven en brengen we de strafmaat voor cybercriminaliteit in lijn met de schade die het veroorzaakt.

Meer zeggenschap over gebruik deepfakes

Onze huidige wet- en regelgeving sluit niet in voldoende mate aan bij alle nieuwe toepassingen op het gebied van deepfakes. We passen onze wetgeving hierop aan zodat mensen meer zeggenschap krijgen over hun eigen portret en stem. Seksuele deepfakes worden altijd binnen een uur op verzoek van het slachtoffer offline gehaald.

Grip op sociale media

We omarmen het leeftijdsadvies voor het gebruik van sociale media en werken een effectief social media verbod uit voor jongeren. Grote platforms als X, Instagram en Facebook worden onder streng toezicht gebracht; ze moeten transparantie geven over algoritmes en inkomsten en zich houden aan onze wetgeving. Verslavende en schadelijke algoritmes die als voedingsbodem fungeren voor haat en extremisme, omdat ze polariserende content bevoordelen, worden verboden.

De georganiseerde misdaad verslaan

De afgelopen jaren hebben we belangrijke stappen gezet met forse investeringen in de aanpak van de georganiseerde misdaad, maar we zijn er nog niet. Onze democratische rechtsstaat wordt nog steeds dagelijks ondermijnd door drugscriminelen. Zij mogen nooit winnen. Nog te vaak staat het belang van privacy van een crimineel boven het veiligheidsbelang van ons allen. We zetten naar voorbeeld van de Italiaanse anti-maffia aanpak in op het stap voor stap ontmantelen van criminele netwerken en hun criminele verdienmodellen. Jongeren laten we zien dat criminaliteit niet loont en jongeren die uit de criminaliteit willen stappen bieden we hulp.

We beschermen onze hoeders van de rechtsstaat

We steunen de vernieuwing van het stelsel bewaken en beveiligen. We zorgen ervoor dat investeringen in het stelsel niet ten koste gaan van andere prioriteiten op het gebied van veiligheid. De bewakers en beveiligers van de DKDB, HRB, BSB en diensten krijgen de waardering die zij verdienen.

We breiden de kroongetuigenregeling uit

Om criminele netwerken volledig te ontmantelen, heeft de opsporing informatie van kleine criminelen over het criminele netwerk nodig. We breiden daarom de kroongetuigenregeling uit. Tegelijk breiden we ook het kader voor de bescherming van getuigen en hun familie uit.

Crimineel vermogen afpakken, ook wanneer een strafrechtelijke veroordeling (nog) niet mogelijk is

We maken het mogelijk dat criminele winsten worden afgepakt van verdachten die nog niet strafrechtelijk zijn veroordeeld, bijvoorbeeld omdat een verdachte gevlucht, ziek, overleden of ontoerekeningsvatbaar is. En anders van hun erfgenamen.

Een veilig gevangeniswezen

Het afgelopen jaar zijn gedetineerden eerder naar huis gestuurd of duurde het langer voordat zij hun straf uit konden zitten, als gevolg van een tekort aan cellen. Investeren in het gevangeniswezen is nodig om dit tekort aan celcapaciteit tegen te gaan. Bovendien blijft het tegengaan van voortgezet crimineel handelen vanuit detentie topprioriteit. Maximale beperking van criminele kopstukken en andere deelnemers van criminele netwerken blijft daarbij het uitgangspunt.

Investeren in gevangeniswezen

Het kan niet zo zijn dat criminelen naar huis gestuurd worden omdat er onvoldoende celcapaciteit in Nederland is. Vooruitlopend op de opening van nieuwe gevangenissen zoals in Vlissingen, onderzoeken we of we gevangenissen die eerder gesloten werden weer kunnen heropenen, zoals de PI in Almere.

Niets naar binnen wat daar niet hoort

We houden verscherpt toezicht en nemen maatregelen om een einde te maken aan het binnensmokkelen van telefoons, drugs en andere contrabande. Gevangenissen krijgen meer ruimte om drones die in no-flyzones komen, neer te halen.

Videoconferentie als uitgangspunt

Het gebruik van videoconferentie bij zittingsdagen wordt de hoofdregel bij verdachten in de Extra Beveiligde Inrichting en de Afdelingen Intensief Toezicht. Hiermee beperken we het risico dat deze verdachten uitbreken, brengen we de kosten voor de overheid omlaag en beperken we de overlast voor omwonenden die dit soort risicovolle transporten met zich meebrengen.

Nederland moet sterk staan tegen terrorisme

Steeds vaker wordt er openlijk geflirt met terroristische organisaties of ideeën. Terroristische content wordt online gedeeld, Taliban-vlaggen worden meegenomen naar demonstraties en de komende jaren zal een aantal terroristen na het uitzitten van hun straf vrijkomen. We moeten daarom blijven inzetten op het uitwisselen van relevante informatie tussen politie, gemeenten, zorginstellingen en gevangenissen. Alle relevante informatie moet tijdig kunnen worden gedeeld om (online) radicalisering tegen te gaan en aanslagen te voorkomen.

Verbieden terroristische organisaties

We zorgen ervoor dat terroristische organisaties in Nederland en in de EU zo snel mogelijk kunnen worden verboden. We introduceren een bestuurlijk verbod op ondermijnende organisaties en passen artikel 2:20 van het Burgerlijk Wetboek aan zodat het naar Duits voorbeeld sneller mogelijk wordt een vereniging of organisatie zoals Samidoun, de PFLP en andere antirechtsstatelijke, anti-LHBTIQ+ en antisemitische organisaties te ontbinden en verboden te verklaren.

Versterken aanpak online radicalisering

Om te voorkomen dat jongeren online radicaliseren, wordt er strakker online gehandhaafd. Terroristische en andere strafbare content dient altijd binnen één uur na een bevel van de toezichthouder offline te zijn gehaald. Platforms die hier niet aan voldoen krijgen hogere boetes.

Straf voor uitreizigers

We verruimen de definitie van deelname aan een terroristische organisatie. Het voeren van een gemeenschappelijk huishouden met een strijder van IS of andere terroristische organisatie moet worden bestraft. Het afreizen naar terroristisch gebied zonder journalistiek doel en zonder toestemming van Nederland wordt strafbaar gesteld.

Een veilige rechtspraak

We zien dat Nederland al jaren hoog op de internationale lijstjes staat bij de toegang tot het recht, de kwaliteit van de opsporing en de rechtspraak. Toch zien we in de praktijk grote problemen bij alle organisaties in de strafrechtketen. Aangiften die te lang op de plank blijven liggen, slachtoffers die zich niet gehoord voelen, winkeliers die hun schade niet kunnen verhalen op daders en verdachten en slachtoffers die soms jaren moeten wachten op een uitspraak. Wij vinden het belangrijk dat er beter wordt samengewerkt tussen organisaties in de strafrechtketen en dat de laatste ontwikkelingen op het gebied van digitalisering en artificiële intelligentie worden benut om de strafrechtketen beter te laten werken.

Investeren in de strafrechtketen

We blijven investeren in de strafrechtketen. Daarbij kijken we wel scherp of de investering samenwerking tussen de organisaties bevordert.

We verruimen de inzet van strafbeschikkingen

Als lichte strafbare feiten worden afgedaan met een strafbeschikking, kunnen rechters meer zware gewelds- en zedenzaken afdoen. Slachtoffers moeten wel actief worden betrokken bij de keuze voor een strafbeschikking.

Echte steun voor slachtoffers

We zorgen ervoor dat slachtoffers van misdrijven en hun nabestaanden door alle betrokken professionals altijd met respect, zorgvuldigheid en aandacht worden behandeld en dat hun positie tijdens en na het strafproces wordt verbeterd. De afgelopen jaren hebben slachtoffers er rechten bijgekregen, maar in de praktijk kunnen zij die nog niet goed effectueren. Slachtoffers moeten in het nieuwe Wetboek van Strafvordering meer mogelijkheden krijgen om hun rechten af te dwingen door middel van effectieve rechtsmiddelen en remedies. Net zoals deze er zijn wanneer rechten van verdachten worden verwaarloosd door Rechtspraak en OM. Ook introduceren we een zelfstandig gebiedsverbod voor daders van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven.

Een vrij land waarin iedereen meedoet

Mensen die in Nederland komen wonen genieten van de vrijheid en kansen die ons land biedt. Daarbij hoort in een liberale samenleving ook de verantwoordelijkheid om die kansen te pakken en je aan te passen aan onze normen en waarden. De VVD kijkt niet naar afkomst, maar naar toekomst. Niet naar geloof, maar naar gedrag. Dus iedereen die hier mag blijven, hoort er volwaardig bij. Maar mensen die met een beroep op cultuur, religie of het verheerlijken van een ander regime, met hun rug naar onze samenleving staan, niet willen meedoen of zelfs anderen onderdrukken, vinden ons tegenover zich. Daarom scherpen we het integratiebeleid aan, en zorgen we ervoor dat autocratische en religieuze regimes geen invloed hebben op onze samenleving. Net zo goed pakken we discriminatie aan. Want als je je best doet, is het onacceptabel dat je op basis van je afkomst minder kansen krijgt.

Nederlands spreken is de basis

De Nederlandse taal spreken is cruciaal om vol mee te doen in onze samenleving. Daarom moet iedereen die Nederlander wil worden dat kunnen. Het is onacceptabel dat migranten die onvoldoende Nederlands spreken Nederlander mogen worden. Daarom willen wij de taaleis voor naturalisatie verhogen naar het basisniveau voor de werkvloer. Hiermee komt een einde aan vrijstellingen of andere routes waardoor momenteel burgemeesters bij een naturalisatieceremonie regelmatig mensen voor zich krijgen die de eed of belofte niet eens in het Nederlands kunnen uitspreken.

Toegang tot de Nederlandse samenleving alleen bij onderschrijving van Nederlandse cultuur en waarden

Statushouders die op AZC’s verblijven komen pas in aanmerking voor andere vormen van huisvesting op het moment dat zij zowel in woord als in daad achter de Nederlandse waarden staan. Hierop wordt vooraf actief en intensief getoetst. Mensen die de uitgangspunten van onze democratische rechtsstaat niet onderschrijven, krijgen geen Nederlands paspoort. Bij dubbele nationaliteit wordt het Nederlanderschap ingetrokken bij veroordeling voor een misdrijf waarop meer dan 5 jaar gevangenisstraf staat. Om dit te bewerkstelligen worden desnoods internationale verdragen aangepast.

Vrijheid en veiligheid horen bij inburgering

Vrijheid, verantwoordelijkheid en verdraagzaamheid zijn de hoekstenen van onze maatschappij. Inburgeringsprogramma’s moeten daarom expliciet aandacht besteden aan vrije waarden, zelfbeschikking, antisemitisme, de holocaust en eergerelateerd geweld en deze moeten ook centraal staan in de participatieverklaring die inburgeraars moeten tekenen.

Integreren door aan het werk te gaan

Integreren doe je het beste op de werkvloer. Werk is het allerbelangrijkste instrument om integratie voor elkaar te krijgen en te voorkomen dat mensen afglijden in de criminaliteit of het fundamentalisme. Daarom is het zo zorgelijk dat de meeste statushouders in een uitkering zitten en dat mensen met een migratieachtergrond fors oververtegenwoordigd zijn in de bijstand. We willen werk de norm maken.

Statushouders aan het werk, niet aan de kant

Integreren is meedoen. De VVD wil dat elke statushouder direct bij het krijgen van huisvesting een leerwerkplek of startbaan krijgt aangeboden en accepteert, in plaats van direct een uitkering. Professionele gegevens worden geanonimiseerd gedeeld met werkcentra en uitzendbureaus, zodat zij actief kunnen matchen op vacatures in tekortsectoren zoals zorg, bouw en techniek. Wie meer dan één keer passend werk weigert, moet gekort worden op de uitkering. Werkgevers die statushouders aannemen krijgen ondersteuning.

Elke vrouw heeft recht op economische zelfstandigheid

De VVD wil dat vrouwen altijd zelfstandig met de gemeente kunnen spreken over werk, inkomen en schulden, zonder tussenkomst van man, familie of gemeenschap. Vaak wordt alleen de man van een statushoudergezin door de gemeente uitgenodigd om te solliciteren. Het moet landelijk de norm worden dat gemeenten vrouwen ook aan het werk helpen, als het gezin gebruik maakt van een uitkering.

Geen Nederlands, geen bijstand

Het is cruciaal om de taaleis in de bijstand te behouden en deze aan te scherpen. We korten mensen op de uitkering die geen Nederlands spreken en dit niet willen leren. Statushouders krijgen het eerste half jaar geen uitkering op de rekening, maar veel van hun vaste lasten worden rechtstreeks door de gemeente betaald. Statushouders die niet komen opdagen bij de taalles of verzuimen naar examens te komen moeten een boete betalen of worden gekort op de uitkering, naast het feit dat ze daarmee niet inburgeren en dus niet voor een verblijfsvergunning in aanmerking komen.

Beschermen van onze vrije waarden

Nederland is een vrij land. Onze vrije waarden en onze manier van leven zijn echter niet vanzelfsprekend. Ze staan onder druk, en iedere generatie heeft de dure plicht om ze te verdedigen. De VVD trekt een grens als de vrijheid van geweten, religie of lichamelijke integriteit wordt bedreigd. We kijken niet weg, maar treden hard op.

Voorschools onderwijs verplicht voor jonge kinderen van ouders die inburgeren

Voorschoolse educatie biedt een belangrijke kans om vroeg taalvaardigheid te ontwikkelen, maar ook om kennis te maken met de Nederlandse waarden en normen. Om taalachterstanden te voorkomen en een succesvolle start op de basisschool te maken, verplichten we dit voor kinderen van inburgerende ouders.

Geen feitenvrij beleid

We bedrijven geen politiek vanuit de onderbuik. Integratiebeleid moet gebaseerd zijn op feiten. Daarom is sociaal cultureel onderzoek onder de gehele bevolking een belangrijke basis voor het beleid om bepaalde maatschappelijke problemen aan te pakken. Of het nu gaat om radicalisering, hooliganisme, extreemrechts of integratieproblematiek: we moeten weten wat er speelt en wat aanknopingspunten zijn voor oplossingen.

Verbod op maagdenvlieshersteloperaties

In Nederland beschikken vrouwen zelf over hun lichaam. Medische handelingen die voortkomen uit eer of onderdrukking van vrouwen, zoals ‘maagdenvliesherstel’, zijn onverenigbaar met onze waarden.

Nederland een liberaler en vrijer land maken

Nederland kent een sterke liberale traditie. Die traditie koesteren en beschermen we. Want hoewel verworvenheden als het huwelijk tussen mensen van gelijk geslacht of abortuszorg vanzelfsprekend lijken, staan onze deze liberale waarden onder druk. Ons onderwijs speelt een centrale rol in het overdragen van onze vrije waarden, het vergroten van gelijkwaardigheid en het beschermen van onze individuele vrijheden. We staan nooit toe dat onderwijs gebruikt wordt voor het aanzetten tot haat, geweld of discriminatie. We beschermen de LHBTIQ+-gemeenschap en voeren een ambitieus emancipatiebeleid in om gelijke rechten en acceptatie te bevorderen. Tegelijkertijd beschermen en behouden we onze liberale verworvenheden op medisch gebied.

Artikel 23 moderniseren

We blijven zien dat de vrijheid van onderwijs, zoals vastgelegd in artikel 23 van de Grondwet, botst met het gelijkheidsbeginsel. Daarom passen we artikel 23 aan, zodat de vrijheid van onderwijs niet langer het gelijkheidsbeginsel ondermijnt. De vrijheid van onderwijs mag nooit een vrijbrief vormen voor uitsluiting. Er komt een acceptatieplicht van leerlingen in het bijzonder onderwijs. Identiteitsverklaringen schaffen we af.

Geen wildgroei aan nieuwe orthodoxe scholen

Met de komst van de Wet Nieuwe Scholen is er in ons land een flink aantal bijzondere, en met name Islamitische scholen, bij gekomen. Dit gebeurt regelmatig in weerwil van de wens van een gemeenteraad of burgemeester. Zij maken zich regelmatig zorgen over segregatie en vervreemding tussen groepen inwoners met de komst van weer een islamitische school. Ook geven zij aan dat er al voldoende scholen in de gemeente zijn. Aan deze zorgen moeten meer recht worden gedaan. Daarom schrappen we de wet Ruimte voor Nieuwe Scholen en geven we de gemeenteraad instemmingsrecht bij het oprichten van nieuwe bekostigde scholen.

Academische vrijheid koesteren

Het vrije woord en academische vrijheid zijn cruciaal voor de kwaliteit van het hoger onderwijs en de wetenschap in ons land. Toch zien we polarisatie en onwil om andere meningen te horen toenemen, ook binnen hogescholen en universiteiten. Hogescholen en universiteiten zijn verantwoordelijk voor een open debatcultuur waarin iedere mening telt, in vrijheid en veiligheid.

Naar een strenger, sterker en effectiever asielstelsel

Nederland kan de huidige asielinstroom niet aan. Mede door de hoge asielinstroom staat de woningmarkt onder druk en vindt er veel overlast plaats rond plaatsen zoals Budel en Ter Apel. Om grip te krijgen op de instroom, het behapbaar te maken voor ons land en ruimte te houden voor echte vluchtelingen die onze hulp nodig hebben, wil de VVD dat er een stelselwijziging komt waarbij vluchtelingen alleen nog maar naar Nederland komen via hervestiging. Het eerlijke verhaal is wel dat dat niet binnen een jaar geregeld is. Daarom nemen wij ook nog binnen het oude stelsel maatregelen om de instroom te beperken. Op die manier realiseren we niet alleen streng asielbeleid, maar vooral ook het meest effectieve asielbeleid ooit.

Alleen nog hervestiging van vluchtelingen

Nederland is op dit moment verplicht om iedereen die hier asiel aanvraagt, in ieder geval tijdelijk op te vangen. Dit trekt te veel kansloze aanvragen van criminele en overlastgevende asielzoekers aan, terwijl echte vluchtelingen gevaarlijke reizen moeten maken of afhankelijk worden van mensensmokkelaars. De VVD wil dit systeem fundamenteel veranderen: vluchtelingen kunnen alleen nog via hervestiging naar Nederland komen. Het jaarlijks aantal te hervestigen vluchtelingen wordt gebaseerd op draagkracht, en kan dus ook nul zijn. Deze vluchtelingen worden geselecteerd op basis van een puntensysteem, waardoor alleen de meest kwetsbare vluchtelingen naar Nederland mogen komen.

Terugsturen asielzoekers

Asielzoekers die toch ongevraagd richting Nederland komen worden aan de landsgrenzen tegengehouden en teruggestuurd. Onze buurlanden zijn immers veilige landen waar deze groep op basis van de Dublin-verordening ook asiel kan aanvragen.

Er komt een migratiewet

De migratiewet verplicht het kabinet om bij een te hoge instroom van asiel- en/of arbeidsmigranten bestuurlijke maatregelen te nemen om de instroom te beperken.

Humane opvang voor echte vluchtelingen, maar niet ten koste van eigen inwoners

Iedereen gunt echte vluchtelingen opvang. Tegelijkertijd wordt het een ander verhaal als er moet worden gekozen tussen een huis voor een statushouder of voor een Nederlander die al jaren wacht op huisvesting. De VVD vindt daarom dat de opvang van asielzoekers netjes geregeld moet zijn, maar nooit ten koste mag gaan van de veiligheid of woongenot van Nederlanders. Voor criminele en overlastgevende asielzoekers is er uiteraard nooit plaats in Nederland.

Statushouders worden niet langer voorgetrokken

Het is oneerlijk dat statushouders soms worden voorgetrokken bij de toewijzing van sociale huurwoningen. Daarom schaffen wij de wettelijke taakstelling van gemeenten om statushouders te moeten huisvesten af, en stellen wij een verbod op voorrang voor statushouders in. Voor statushouders worden sobere flexwoningen gebouwd om azc’s te ontlasten.

De asielopvang wordt versoberd

De asielopvang voor kansarme, overlastgevende en criminele asielzoekers wordt maximaal versoberd. Voor kinderen stellen we juist extra, maar wel realistische eisen aan asielopvang. Ook op noodopvanglocaties willen wij dat kinderen toegang hebben tot passend onderwijs, voldoende zorg en speelruimtes.

Opvang asielzoekers op basis van draagkracht

Zolang de instroom nog niet voldoende is teruggedrongen en er geen alternatieve opvang- en huisvestingslocaties zijn gecreëerd, zal een eerlijke verdeling van asielzoekers over het land nodig zijn. Niet elke stad of elk dorp kan dezelfde hoeveelheid asielzoekers aan. Daarom moet er bij de verdeling van asielzoekers goed worden gekeken naar lokale omstandigheden en draagvlak.

Nederland pakt leiderschap in streng Europees asielbeleid

Een streng asielbeleid begint en eindigt niet aan de Nederlandse landsgrenzen, maar aan de Europese buitengrenzen. Daarom willen wij dat onze stelselwijziging niet alleen nationaal, maar ook Europees beleid wordt. Wij willen hierbij samenwerken met gelijkgestemde EU-lidstaten. Tegelijkertijd wil de VVD dat er in Brussel op kortetermijnmaatregelen worden genomen om irreguliere migratie tegen te gaan en terugkeer te bevorderen.

Een zeer streng en effectief asielbeleid

De VVD wil het meest effectieve asielbeleid van Europa. We nemen hier maatregelen voor en willen elk kwartaal een check of landen om ons heen strenger asielbeleid hebben doorgevoerd. Als dit het geval is, wordt dit beleid ook onderdeel van het Nederlandse asielbeleid. Nationale koppen die het asielbeleid gunstiger maken voor asielzoekers worden zo snel mogelijk afgeschaft.

Het landenbeleid wordt aangescherpt

Nederland moet binnen Europa een leidende rol spelen in het veilig verklaren van (delen van) landen. Op basis hiervan kan dan zo spoedig mogelijk worden begonnen met de terugkeer van asielzoekers die hier niet meer horen te zijn.

De beveiliging van de buitengrenzen wordt aangescherpt

De meest effectieve plek om illegale migranten tegen te houden is niet aan de nationale grens, maar aan de Europese buitengrens. Legers aan de EU-buitengrenzen krijgen meer bevoegdheden om migranten tegen te houden.

Migratiebeleid waar Nederland vrijer en veiliger van wordt

Ook bij andere vormen van migratie moeten keuzes worden gemaakt. Hoewel arbeids- en kennismigratie nog steeds belangrijke motoren van de Nederlandse economie zijn, is de tijd voorbij dat Nederland hier alleen maar beter van wordt. Daarom moeten de excessen van arbeidsmigratie worden aangepakt. Ook bij gezinshereniging en andere vormen van migratie komt nog te vaak fraude voor, waardoor mensen die hier niet horen toch in Nederland terechtkomen.

Nederland zet in op gematigde bevolkingsgroei

Gematigde bevolkingsgroei zorgt voor welvaart, economische groei en solide publieke voorzieningen. Bij te snelle bevolkingsgroei gaat onze brede welvaart juist achteruit. Daarom wil de VVD dat er, in lijn met de aanbevelingen van de staatscommissie demografische ontwikkelingen, op alle vormen van migratie maatregelen worden genomen, zodat de bevolkingsgroei als gevolg van migratie beperkt blijft.

Selectiever zijn op arbeidsmigratie

Arbeidsmigratie is essentieel om de hoogwaardige Nederlandse economie in stand te houden en levert ons veel welvaart en groei op. Goed georganiseerde kennismigratie kan bijdragen als we Nederland innovatief willen houden. Tegelijkertijd veroorzaakt arbeidsmigratie ook veel problemen. Daarom willen wij dat er strengere maatregelen worden genomen om juist die arbeidsmigranten naar Nederland te laten komen, waar de hele samenleving wat aan heeft. Dit betekent ook dat sommige arbeidsmigranten niet meer welkom zijn. Om de afhankelijkheid van arbeidsmigratie zoveel mogelijk te beperken moet de overheid bedrijven actief helpen om in te zetten op robotisering en automatisering.

De lusten en lasten van arbeidsmigratie moeten eerlijk worden verdeeld

Werkgevers hebben de verantwoordelijkheid om eerst te zoeken binnen het onbenutte arbeidspotentieel in Nederland. Als zij toch arbeidsmigranten moeten inzetten, worden zij verantwoordelijk voor het welzijn van deze werknemers. Wanneer een bedrijf in een sector met veel arbeidsmigranten zich wil vestigen, moet het aantonen dat de lokale voorzieningen toereikend zijn voor de extra arbeidspopulatie, en dat het bedrijf daar zelf in voorziet. De overheid stelt hiervoor criteria vast, zodat bedrijven vooraf duidelijkheid hebben bij het maken van hun investeringsplannen.

Confidental Infomation