Inloggen Lid worden
Ruimte geven. Grenzen stellen.
Lid worden Inloggen

Mark Rutte en Dilan Yeşilgöz over onze vrijheid en veiligheid

8 maart 2023

“Toen Poetin vorig jaar een oorlog startte aan de rand van ons continent, werden we met onze neus op de feiten gedrukt. Onze vrijheid is helaas niet zo vanzelfsprekend als we lang hebben gedacht. Terwijl we allemaal willen dat we in Nederland een vrij, veilig en welvarend leven kunnen leiden. Het is de reden dat we Oekraïne steunen waar we kunnen. We kunnen niet accepteren dat ons Europees continent wordt aangevallen en niet het risico nemen dat Poetin na deze stap, een volgende zet.

Die steun is onvoorwaardelijk, al realiseer ik mij dat het grote gevolgen heeft voor ons land. Ons bedrijfsleven voelt dat elke dag. En ook mensen thuis hebben last van hogere energierekeningen, hogere prijzen aan de pomp en duurdere boodschappen.

Toch kunnen we niet naïef zijn. We moeten een duidelijke grens trekken. Onze vrijheid en onze veiligheid zijn ononderhandelbaar. Dus blijven we Oekraïne zo goed mogelijk steunen en houden we vast aan onze sancties tegen Rusland. En we blijven investeren in de middelen die we nodig hebben om ons grondgebied te beschermen. De afgelopen jaren hebben we al veel geld in defensie gestoken en de komende jaren doen we daar nog een schep bovenop. Want de mannen en vrouwen die hun leven wagen voor onze vrijheid, verdienen het juiste materiaal. Dat doen we gelukkig niet alleen. Samen staan we sterk, met onze bondgenoten binnen de NAVO. We werken samen waar het kan.

Onze vrijheid wordt overigens al lang niet meer alleen op de grond bedreigd. Steeds vaker vinden aanvallen online plaats. Dus werken we niet alleen aan een conventioneel leger, maar ‘bewapenen’ we onszelf ook in de cyberwereld.

Én we zorgen dat we zo onafhankelijk mogelijk zijn, bijvoorbeeld op het gebied van energie, maar ook als het gaat om de productie van medicijnen of hulpmiddelen. Dat doen we om sterk te staan tegen landen als Rusland en China. Want het laatste wat we willen is voor cruciale zaken, afhankelijk zijn van anderen.

Zo werken we er op alle fronten aan om ons land veilig en stabiel te houden en onze vrije manier van leven te beschermen. Zonder veiligheid, geen vrijheid.”

 

“Onze vrijheid en veiligheid is inderdaad niet vanzelfsprekend. Dat zien we nu de oorlog dichterbij is en we zien het helaas ook in ons eigen land. De georganiseerde misdaad ondermijnt die veiligheid en onze rechtsstaat. En drugscriminelen hebben ons de afgelopen jaren laten zien dat zij meedogenloos zijn. Maar wij laten het niet toe dat zij deze strijd winnen. Daar werken we elke dag keihard aan, samen met al die duizenden mensen die zich inzetten voor onze veiligheid. En dat zijn er velen. Wij doen er alles aan om hen te helpen.

Dat begint bij de jongerenwerker die weet welke jongeren kwetsbaar kunnen zijn om te worden geronseld door criminelen. Zij voorkomen dat een volgende generatie wordt klaargestoomd voor de criminaliteit. Maar het gaat ook over de douanier, die in de haven voorkomt dat drugsladingen ons land binnenkomen. Om de agent, die op straat een stap vooruit zet om ons te beschermen. Om de  opsporingsdiensten die dag in dag uit in de gaten houden wie onze veiligheid mogelijk bedreigen. En ga zo maar door.

We zijn niet naïef. De dreiging van de georganiseerde misdaad is groter dan ooit. Dus is onze inzet groter dan ooit. Want opgeven is geen optie. Van mijn kant kan ik veel doen om al die mensen die staan voor onze veiligheid, te steunen. Door de politie de juiste middelen te geven om ons te beschermen. Door te zorgen dat mensen die bedreigd worden, op de juiste manier worden beveiligd. Door zware straffen mogelijk te maken voor criminelen die ernstige misdrijven plegen. Door te zorgen dat criminelen die achter de tralies zitten, daar niet verder kunnen gaan met het aansturen van hun louche zaken. Kortom, georganiseerde misdaad vraagt om georganiseerde bestrijding. We doen er alles aan om hun verdienmodel onderuit te halen en hun criminele handel af te breken.

Maar een gevoel van onveiligheid zit hem soms ook in kleinere dingen, dichter bij huis. Een jeugdbende, die je wijk terroriseert. Een cybercrimineel die probeert je bankrekening te hacken. Het gevoel dat je als twee mannen niet hand in hand over straat kunt.

Ook dat gevoel van onveiligheid mogen we niet accepteren. Iedere overlastgevers heeft mijn adem in hun nek. Iedere crimineel moet weten dat hij in Nederland vroeg of laat wordt gepakt.

Ik wil dat in ons land, iedereen zich vrij en veilig voelt. Daar ben ik iedere dag mee aan de slag, samen met al die mensen die staan voor onze veiligheid. Want hoewel 100% veiligheid niet bestaat, zetten wij ons daar wel 100% voor in.”

Confidental Infomation