Inloggen Lid worden
Ruimte geven. Grenzen stellen.
Lid worden Inloggen

StemWijzer.

De StemWijzer is een hulpmiddel om je stem bij de verkiezingen te bepalen. Op basis van diverse stellingen krijg je een stemadvies voor de eerstvolgende verkiezingen. De StemWijzer is ontwikkeld door voorlichtingscentrum ProDemos.

 

Bekijk onze standpunten hier.

 

Verkiezingen 2024

Met de StemWijzer kun je een advies krijgen voor bijna alle verkiezingen in Nederland, zoals verkiezingen voor gemeenteraad, Provinciale Staten, Tweede Kamer en Europees Parlement.

 

Verkiezingen Europees Parlement

Bij de Europese verkiezingen is het soms lastig om te bepalen welke partij het best bij je past. Politieke partijen nemen namelijk standpunten in over heel uiteenlopende onderwerpen, van migratie tot defensie en van de economie tot drugscriminaliteit. Veel mensen vinden het daarom fijn om wat hulp te krijgen. De StemWijzer is dan een optie.

 

Programma van de politieke partijen

Alle politieke partijen zetten hun standpunten op een rij in een verkiezingsprogramma. Veel mensen vinden die programma’s ingewikkeld om te lezen, zeker als ze er een aantal willen vergelijken. De StemWijzer gebruikt die programma’s niet, maar vraagt politieke partijen hun stellingen te beantwoorden. Als je een stemadvies gekregen hebt, kun je ervoor kiezen om alleen de programma’s te lezen van de partijen die het dichtst bij je staan. Of alleen de passages over onderwerpen die jij belangrijk vindt.

 

Kort overzicht standpunten

Hulpmiddelen als de StemWijzer zijn aantrekkelijk omdat ze een eenvoudig overzicht van de standpunten van politieke partijen geven. Bovendien kost het weinig tijd om ze in te vullen. Houd er wel rekening mee dat het stemadvies een versimpelde weergave is. Misschien komen onderwerpen die jij belangrijk vindt niet aan de orde.

 

Kieskompas

De StemWijzer is niet het enige hulpmiddel bij de verkiezingen. Ook via het Kieskompas kun je een stemadvies krijgen. Een verschil is dat je bij de StemWijzer op basis van je antwoorden te zien krijgt hoeveel procent jouw standpunten met die van verschillende partijen overeenkomen. Bij het Kieskompas zie je waar jij in het politieke spectrum staat en welke partijen daar het dichtst bij in de buurt komen.

Confidental Infomation