Inloggen Lid worden
Ruimte geven. Grenzen stellen.
Lid worden Inloggen

We gaan de 2% NAVO-norm vastleggen

23 mei 2024

In een onrustige wereld is onze krijgsmacht onmisbaar voor onze veiligheid. De afgelopen jaren hebben we veel geld in defensie gestoken. Daarmee voldoen we de komende jaren aan de afspraak binnen de NAVO om twee procent van de economie aan defensie te besteden. We willen dat blijven volhouden, door die NAVO-norm in de wet vast te leggen. Hiermee zorgen we ervoor dat de Nederlandse krijgsmacht nu en in de toekomst op peil blijft. Bovendien zorgen we ervoor dat er in de toekomst niet zomaar bezuinigd kan worden op defensie.

Met het hoofdlijnenakkoord gaan we nog andere stappen maken op defensiegebied. We gaan investeren in onze nationale en Europese defensie-industrie. Dit doen we samen met onze Europese partners om zodoende minder afhankelijk te worden van anderen voor onze eigen veiligheid. Want een sterk Europa houdt Nederland veilig.

We zetten de steun aan Oekraïne voort. Dat betekent dat we de Oekraïense krijgsmacht en bevolking blijven ondersteunen met hun strijd tegen Poetin. Het is belangrijk dat wij de dappere Oekraïners steunen in hun strijd om vrijheid, waarmee ze ook onze veiligheid verdedigen. Daarnaast investeren we meer in de cybercapaciteiten van defensie om ons ook in het cyberdomein weerbaar te maken tegen landen als China en Rusland. Dit doen we door onze digitale muren te versterken en daarmee onze nationale veiligheid te beschermen. Want zonder digitale veiligheid zijn we fysiek ook niet veilig.

Verder gaan we beter voor onze mensen bij defensie zorgen. De arbeidsvoorwaarden en veteranenzorg bij defensie worden fors verbetert waarmee we ook werken aan het oplossen van de personeelstekorten. Want onze geweldige militairen zijn er om ons veilig te houden.

Confidental Infomation