Ruimte geven. Grenzen stellen.
Lid worden Inloggen

VVD veroordeelt drone- en raketaanvallen van Iran op Israël

15 april 2024

De grootschalige Iraanse aanval op Israël, met meer dan 300 raketten en drones, is onaanvaardbaar en disproportioneel. Het heeft Israëliërs in gevaar gebracht en leidt tot een gevaarlijke escalatie in de regio.

Door de uitzonderlijke luchtverdediging van o.a. Israël, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Jordanië is de schade gelukkig beperkt gebleven. Het is positief dat het westen deze aanval direct in de meest krachtige termen heeft veroordeeld.

De diplomatieke inzet van Nederland, de EU en VS is nu om verdere escalatie van geweld in de regio te voorkomen. De VVD steunt dit. Israël heeft het recht om zich te verdedigen en gericht terug te slaan als het wordt aangevallen, maar niemand heeft baat bij een alsmaar uitdijende oorlog in het Midden-Oosten.

Tegelijk moet de druk op het kwaadaardige terreurregime in Iran worden opgevoerd. De VVD zet zich hier intensief voor in. Plaats de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) op de Europese terroristenlijst. Handhaaf sancties strenger en bestraf bedrijven (uit bijvoorbeeld China en Rusland) die technologie leveren aan de Iraanse oorlogsmachine. En isoleer Iran zoveel als mogelijk: de hypocriete rol en posities van Iran bij de Verenigde Naties zijn de VVD een doorn in het oog.

Daarnaast zou Nederland de doorlevering van F-35 onderdelen aan Israël opnieuw moeten overwegen. F-35’s zijn immers essentieel gebleken voor de veiligheid van Israël. De VVD spoort het kabinet daarom aan om de juridische ruimte hiervoor te benutten en in gesprek te gaan met Israël.

Blijf op de hoogte.

Word lid van onze nieuwsbrief.

Confidental Infomation