Inloggen Lid worden
Ruimte geven. Grenzen stellen.
Lid worden Inloggen

Welke verkiezingen zijn er?

In Nederland zijn er verschillende soorten verkiezingen. Nederlanders mogen voor elke laag van de overheid hun stem uitbrengen om de koers te bepalen. Van de gemeenteraad in je eigen woonplaats tot het Europees Parlement in Brussel.

Tweede Kamerverkiezingen

De bekendste verkiezing is die van de Tweede Kamer. In principe kiezen Nederlanders elke vier jaar de 150 leden van de Tweede Kamer. Als het kabinet tussentijds valt, zijn er ook eerder weer verkiezingen. Bekijk hier welke mensen er voor de VVD in de Tweede Kamer zitten.

Europese verkiezingen

Eens in de vijf jaar kiezen we het Europees Parlement. Bij de Europese verkiezingen kun je gewoon op Nederlandse politieke partijen stemmen. Zij vormen vervolgens fracties met partijen uit andere lidstaten van de EU, die ongeveer dezelfde ideeën hebben. De VVD maakt deel uit van de liberale fractie Renew Europe. De eerstvolgende Europese verkiezingen zijn in 2024. Bekijk hier welke mensen er voor de VVD in het Europees Parlement zitten.

Provinciale Staten

Iedere vier jaar kun je de leden van Provinciale Staten kiezen. De meeste landelijke politieke partijen (waaronder de VVD) doen in alle provincies mee, maar er zijn ook lokale partijen. De leden van Provinciale Staten kiezen elke vier jaar ook de Eerste Kamer. Indirect breng je daar dus ook je stem op uit. De eerstvolgende Provinciale Statenverkiezingen zijn in 2027. Tegelijk met de Statenverkiezingen zijn ook de waterschapsverkiezingen.

Gemeenteraadsverkiezingen

De gemeenteraad is de volksvertegenwoordiging in je eigen gemeente. Elke vier jaar kun je zo invloed uitoefenen op de politiek in je eigen woonplaats. Je kunt in de meeste gemeenten op de bekende landelijke partijen stemmen, maar er zijn ook lokale partijen. De VVD doet in elke gemeente mee. De eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen zijn in 2026.

Kandidaten

Voor elke verkiezing worden de kandidaten van tevoren door de politieke partijen geselecteerd. Zij worden vervolgens op de stemlijst geplaatst die je op je stembiljet ziet. Bij de gemeenteraadsverkiezingen komen alle kandidaten uit je eigen gemeente, bij de provinciale verkiezingen komen ze allemaal uit je eigen provincie. Bij elke verkiezing breng je je stem uit op één kandidaat. Daarmee stem je ook automatisch op de partij van die kandidaat.

Verkiezingsprogramma

Enkele maanden voor de verkiezingen brengen de deelnemende politieke partijen een verkiezingsprogramma uit. Daarin kun je lezen waar de partij voor staat. De standpunten in de programma’s zijn specifiek voor die verkiezing. Bijvoorbeeld: bij de gemeenteraadsverkiezingen gaat het programma van de VVD Almere alleen over kwesties die spelen in Almere. Bekijk hier de vorige verkiezingsprogramma’s voor de Tweede Kamer en het Europees Parlement.

Campagnemateriaal Tweede Kamer

Als er verkiezingen aankomen, wordt er door de politieke partijen ook campagne gevoerd. Wil je laten zien dat je de VVD steunt bij de komende Tweede Kamerverkiezingen? Je kunt campagnemateriaal bestellen in onze webshop. Maar nog leuker is om contact op te nemen met het lokale netwerk van de VVD in jouw woonplaats!

Confidental Infomation