Landen helpen zichzelf te redden.

Ontwikkelingssamenwerking

Wij willen minder geld besteden aan ontwikkelingshulp. Ons geld komt te vaak terecht bij corrupte regeringen en levert de mensen die het nodig hebben dus niets op. Het geld moet niet meer rechtstreeks naar regeringen, maar naar projecten die handel en veiligheid verbeteren. Voor echte noodhulp, bijvoorbeeld na een ramp, willen we altijd geld uittrekken. Datzelfde geldt voor opvang van vluchtelingen in de regio.

Ontwikkelingssamenwerking is geen cadeau. Het is hulp om landen op eigen benen te laten staan. Wij willen de verslavende werking doorbreken en handel bevorderen. Daarbij houden we ook het Nederlandse belang in het oog.

Ontwikkelingssamenwerking is niet alleen een taak van de overheid. Er zijn genoeg organisaties waar mensen zelf vrijwillig geld aan kunnen geven. Hulp van de overheid is altijd tijdelijk, want ontwikkelingslanden moeten zichzelf leren redden. Nederland helpt op gebieden waar wij veel van weten, zoals water, landbouw en aids-bestrijding.

We willen landen belonen als ze meewerken aan de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers en aan de opvang van vluchtelingen in de regio. Hulp aan landen die tegenwerken, moet juist worden stopgezet.

Bekijk meer

Heb je een vraag over ontwikkelingssamenwerking?