Procedure Gemeenteraads-verkiezingen 2026
Op deze pagina delen we alle laatste informatie over de Gemeenteraadsverkiezingen in 2026. Deze pagina zullen we blijven updaten. Hier vind je onder andere de tijdlijn van de procedure en de campagne, en wanneer de ALV’s georganiseerd moeten worden. Daarnaast delen we op deze pagina alle informatie over de kandidaten, de campagne, en het verkiezingsprogramma.
Algemene Ledenvergaderingen (ALV’s)
ALV | Inhoud | Periode |
ALV-1 | Vaststellen van het Kaderstellend Advies | Uiterlijk 1 juni 2025 |
ALV-2 | Vaststellen definitieve groslijst en verkiezingsprogramma | Uiterlijk 15 november 2025 |
ALV-3 | Vaststellen definitieve advieslijst | Uiterlijk 15 december 2025 |
Dag der Kandidaatstelling | Inleveren kandidatenlijst en overige stukken | 2 februari 2026 |
Dag van stemming | Verkiezingen | 18 maart 2026 |
Kandidaten
Kaderstellend advies
Wat is het kaderstellend advies?
Het kaderstellend advies bevat alle spelregels voor de procedure. Het bepaalt onder andere het aantal op de lijst te plaatsen kandidaten, criteria voor kandidaten en in het kaderstellend advies wordt een besluit genomen over het benoemen van lijsttrekkers, lijsttrekkers en het houden van een ledenraadpleging. Het kaderstellend advies wordt door het lokaal netwerk tijdens ALV-1 vastgesteld.
Wat houdt de beperking op dubbelmandaten in?
In beginsel geldt een beperking op zogenoemde dubbelmandaten. Dat betekent dat iemand die al lid is van twee volksvertegenwoordigende organen (zoals de gemeenteraad, de Tweede Kamer of het Europees Parlement) of bij twee organen dagelijks bestuurder is (zoals een wethouder of minister), of een combinatie van bestuurder en volkvertegenwooordiger, niet zomaar kandidaat mag zijn voor de verkiezingen van onder andere de gemeenteraad. De ledenvergadering van het lokaal netwerk mag echter beslissen of deze beperking wordt opgeheven. Tijdens ALV-1 besluit het lokaal netwerk om de beperking wel of niet op te heffen in het kaderstellend advies
Wat is een samenvoeging van aanduiding?
Een samenvoeging van aanduiding houdt in dat twee of meer partijen gezamenlijk één kandidatenlijst inleveren met daarboven de samenvoeging van hun aanduiding. Deze samengevoegde partijnaam staat vervolgens op het stembiljet. Het lokaal netwerk kan in het kaderstellend advies ertoe besluiten om een samenvoeging van aanduiding aan te gaan, hiervoor dient wel direct na ALV-1 bij het hoofdbestuur om toestemming te worden gevraagd.
Kandidaten
Wat is het kandidaatstellingsformulier?
In het kandidaatstellingsformulier levert een voorlopige kandidaat zijn of haar gegevens aan. Denk hierbij aan contactgegevens en een kopie-ID. Sinds dit jaar verloopt het invullen van het formulier via Google Forms! Op MijnVVD vind je een Google Forms instructie en het bijbehorende kandidaatstellingsformulier.
Hoe kan ik mij kandideren?
Om je te kandideren voor de gemeenteraadsverkiezingen, moet je eerst voorgedragen worden of jezelf melden bij het netwerkbestuur. Dit moet vóór 1 oktober 2025 gebeuren. Na je voordracht vul je een kandidaatstellingsformulier in. Daarna voert het netwerkbestuur een gesprek met je, waarin ze niet alleen je ingevulde formulier bespreken, maar ook aandacht besteden aan je geschiktheid als raadslid. Op basis van deze informatie beslist het bestuur of je op de groslijst wordt geplaatst, waarmee je een stap dichter bij een plek op de kandidatenlijst komt.
Tot wanneer kunnen voorlopige kandidaten voorgedragen worden?
De deadline voor het voordragen van kandidaten is 1 oktober 2025. Dit maakt het bestuur van het lokaal netwerk bekend direct na ALV-1. Tijdens ALV-2 wordt de definitieve groslijst vastgesteld, de leden kunnen tijdens deze ALV nog wel kandidaten op de groslijst opnemen die van tevoren niet aan het bestuur zijn gemeld.
Wat houdt een kandidaatstellingsgesprek in?
Een kandidaatstellingsgesprek is een onderdeel van de selectieprocedure waarbij het netwerkbestuur gesprekken voert met alle voorlopige kandidaten. Tijdens deze gesprekken wordt bijzondere aandacht besteed aan integriteit. Het ingevulde kandidaatstellingsformulier, inclusief de Vragenlijst Integriteit, wordt besproken. Ook vraagt het netwerkbestuur nadrukkelijk of er zaken zijn die het functioneren van de kandidaat als raadslid kunnen beïnvloeden en die het bestuur moet weten. Indien tijdens het gesprek zaken naar voren komen die schadelijk kunnen zijn voor de partij, kan het netwerkbestuur de kandidaat verzoeken zich terug te trekken.
Moeten de gesprekken ook gevoerd worden met zittende raadsleden?
Ja, zittende raadsleden moeten ook een kandidaatstellingsgesprek voeren. Zij doorlopen dezelfde procedure als nieuwe kandidaten, wat betekent dat ze dezelfde verplichtingen hebben, zoals het invullen van het kandidaatstellingsformulier en het voeren van een gesprek met het netwerkbestuur.
Wat is de rol van een kandidaatstellingscommissie?
Het netwerkbestuur kan een kandidaatstellingscommissie aanstellen om het bestuur te adviseren over de selectie en rangschikking van kandidaten. Leden van deze commissie mogen zelf niet als kandidaat op de lijst staan.
Wat gebeurt er als een kandidaat zich wil terugtrekken na plaatsing op de kandidatenlijst?
Indien een kandidaat zich na plaatsing op de lijst wil terugtrekken, dient hij of zij dit schriftelijk kenbaar te maken aan het netwerkbestuur. Het netwerkbestuur raadpleegt via een formulier of de kandidaten hun plaats accepteren, hier dienen de kandidaten binnen een week op te reageren. Het bestuur regelt vervolgens indien nodig de aanpassing van de lijst, alle kandidaten onder de terugtrekkende kandidaat schuiven een plekje naar boven.
Moeten alle kandidaten een VOG aanvragen, ook zittende lijstduwers en zittende raadsleden?
Het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is verplicht voor kandidaten op verkiesbare plaatsen. Dit geldt niet automatisch voor alle kandidaten, zoals lijstduwers of zittende raadsleden. Het Kaderstellend Advies bepaalt of een VOG verplicht is voor de gehele kandidatenlijst of uitsluitend voor verkiesbare plaatsen. Wanneer de zittende lijstduwers of raadsleden onder de verkiesbare plaatsen vallen, dienen zij inderdaad ook een VOG aan te vragen.
Het aanvraagformulier voor een VOG voor kandidaten van de gemeenteraadsverkiezingen 2026 kun je vinden op MijnVVD, onder de documenten voor bestuurders. Ben je geen bestuurder? Dan kun je het aanvraagformulier opvragen bij het bestuur van je lokale netwerk!
Als kandidaat vul je het aanvraagformulier in, het ingevulde formulier lever je in bij de gemeente waar je staat ingeschreven!
Zijn bestuursleden van het netwerkbestuur toegestaan op de kandidatenlijst?
Ja, bestuursleden van het netwerkbestuur mogen op de kandidatenlijst staan, maar alleen als lijstduwer. Als bestuursleden toch op een hogere plaats en niet als lijstduwer op de lijst willen, geven zij dit aan bij ALV-1 en treden zij direct af als bestuurslid. Als dit vooraf bekend is, kan tijdens ALV-1 direct een nieuw bestuurslid benoemd worden.
Verkiezingsprogramma
Hoe werkt de procedure voor het vaststellen verkiezingsprogramma?
Het netwerkbestuur stelt een concept op, vaak met behulp van een commissie, aan de hand van de gepubliceerde leidraad. Dit concept wordt naar de leden gestuurd vóór ALV-2. Leden hebben daarna de mogelijkheid om amendementen in te dienen op het concept. Dit kan voorafgaand of tijdens ALV-2. Tijdens ALV-2 worden het concept-verkiezingsprogramma en de ingediende amendementen besproken. Over de amendementen wordt gestemd, en een gewone meerderheid is vereist om deze aan te nemen. Na het bespreken en verwerken van eventuele amendementen wordt het verkiezingsprogramma definitief vastgesteld.
Hoe wordt het concept-verkiezingsprogramma opgesteld?
Het concept-verkiezingsprogramma wordt opgesteld door het bestuur van het lokale netwerk. Hierbij maakt bestuur gebruik van de leidraad voor het verkiezingsprogramma. Daarnaast kan het bestuur ervoor kiezen om een commissie aan te wijzen die specifiek belast is met het opstellen van het concept-verkiezingsprogramma.
Hoe kan het amenderen geregeld worden?
Het amenderen van het concept-verkiezingsprogramma kan op verschillende manieren worden geregeld. Het netwerkbestuur kan ervoor kiezen om: 1) leden voorafgaand aan de ALV amendementen te laten indienen, via bijvoorbeeld een Google Forms, 2) de mogelijkheid te bieden om amendementen tijdens de vergadering in te dienen of 3) een tussenvariant, waarbij zoveel mogelijk amendementen vooraf worden ingediend, maar er ook tijdens de vergadering nog amendementen kunnen worden voorgesteld.
Organisatie
Hoe kunnen ALV’s georganiseerd worden als er meerdere gemeenten in mijn lokale netwerk liggen?
Als er meerdere gemeenten in je lokale netwerk liggen, zijn er drie manieren om de ALV’s te organiseren:
- Afzonderlijke ALV’s op verschillende dagen: Alleen de leden die in de desbetreffende gemeente wonen, worden uitgenodigd en hebben stemrecht voor het verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst van die gemeente.
- Afzonderlijke ALV’s op dezelfde dag: De ALV’s worden achter elkaar gehouden, de leden van de desbetreffende gemeente worden uitgenodigd voor verschillende momenten en hebben stemrecht.
- Eén gecombineerde ALV: Het netwerkbestuur kan ook kiezen voor één ALV waarbij de verkiezingsprogramma’s en kandidatenlijsten van verschillende gemeenten als aparte agendapunten worden behandeld. Hierbij stemmen de leden per gemeente tijdens de betreffende agendapunten. Dit kan worden georganiseerd door bijvoorbeeld met verschillende kleuren stembriefjes te werken.
Wat is de rol van een coördinator?
In een netwerk met meerdere gemeentes, moet een coördinator per gemeente worden aangewezen die de secretaris ondersteunt. Bepaalde uitvoerende en secretariële taken kunnen namelijk alleen worden uitgevoerd door iemand die woonachtig is in de betreffende gemeente. Zo kan de netwerksecretaris bijvoorbeeld niet voor iedere inliggende gemeente de benodigde formulieren inleveren en dient een aangewezen coördinator per gemeente dit te doen.
Vacature: Raadslid
Raadslid in jouw gemeente
Wil jij je inzetten voor jouw buurt of gemeente? Zit jij vol energie, optimisme, en enthousiasme om jouw dorp of stad nog beter te maken? Wil jij bijdragen aan een beter Nederland? Dan is de VVD op zoek naar jou. In aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen van 2026 zoekt de VVD enthousiaste leden die zich graag in willen zetten als raadslid voor hun gemeente.
Wat doet een VVD-raadslid?
Als gemeenteraadslid sta jij midden in de samenleving. Je haalt actief op wat er speelt, waar inwoners mee zitten, en welke problemen er opgelost moeten worden. Bij jou in de buurt, maar ook bij lokale ondernemers, de sportclub, het buurtcentrum, of de kapper om de hoek. Je haalt niet alleen op wat er speelt, maar jij zet je in de politiek dagelijks in om die problemen op te lossen. Dit doe je in principe lokaal, maar je werkt, als dat nodig is, ook samen met andere VVD-politici, bijvoorbeeld in de provincie of de Tweede Kamer. Binnen de VVD zijn de lijntjes kort en dat helpt jou als raadslid om te kunnen doen wat nodig is voor de mensen in jouw dorp of stad.
Hoe ziet mijn week er dan uit?
Als gemeenteraadslid verdiep je je in de onderwerpen die in de gemeente spelen en de komende tijd op de agenda staan. Samen met de lokale VVD zorg je dat je goed op de hoogte bent van waar bewoners en ondernemers tegenaan lopen in jouw gemeente. Hiervoor ga je met omwonenden spreken, raadpleeg je experts en lees je de stukken. Ook breng je bezoeken aan bedrijven, verenigingen en inwoners om zo te achterhalen wat er onder hen leeft en wat je voor ze kunt betekenen. Tijdens vergaderingen laat je jezelf en de VVD zien. In jouw betoog maak je duidelijk waar wij als VVD’ers voor staan. En ben je het oneens met andere partijen of het college? Dan laat je dit merken door middel van constructieve interrupties. Al deze werkzaamheden geven je veel voldoening. Onderaan de streep kost dit een aantal uur in de week en is het goed te combineren met een gewone baan.
Hoe kan ik raadslid worden?
Meld je bij het bestuur van het lokaal netwerk waar je woonachtig bent en spreek je ambitie vooral uit! Als de gemeenteraadsverkiezingen eraan komen dan hoor je dat van je netwerk. Na een kandidaatstellingsgesprek gaat de kandidaatstellingscommissie samen met het bestuur aan de slag om tot een kandidatenlijst te komen. Misschien ben jij dan na een leuke en intensieve campagneperiode wel raadslid in jouw gemeente! Wil jij meer informatie over hoe jij gemeenteraadslid kunt worden? Laat dan hier jouw gegevens achter, dan delen wij dit met jouw lokale VVD-afdeling. Je kunt natuurlijk ook altijd zelf contact opnemen met jouw lokale VVD!
Lijsttrekker en lijstduwer
We willen de lijsttrekker afzonderlijk aanwijzen. Hoe en wanneer moeten we de leden informeren?
Als de lijsttrekker afzonderlijk wordt aangewezen, moet dit eerst worden opgenomen in het Kaderstellend Advies, dat tijdens ALV-1 wordt vastgesteld. Vervolgens moet het netwerkbestuur de kandidaat-lijsttrekker minimaal vier weken vóór ALV-2 bekendmaken aan de leden. Hierbij moet ook vermeld worden dat tegenkandidaten zich kunnen aanmelden. Deze tegenkandidaten hebben tot twee weken na de bekendmaking de tijd om zich aan te melden, wat uiterlijk twee weken voor ALV-2 moet gebeuren.
Wanneer wordt de lijsttrekker aangewezen?
De lijsttrekker wordt uiterlijk tijdens ALV-2 apart benoemd. Het lokaal netwerkbestuur kan er echter ook voor kiezen om een zogeheten ALV-2a te organiseren. De ALV-2a vindt plaats tussen ALV-1 en ALV-2 in en wordt speciaal georganiseerd voor de benoeming van de lijsttrekker. Voordeel van het eerder benoemen van de lijsttrekker is dat deze een adviserende rol kan vervullen in het samenstellen van de kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma.
Wanneer moeten de leden op de hoogte worden gesteld van de voorgedragen lijsttrekker?
De leden moeten minimaal vier weken vóór ALV-2 worden geïnformeerd over de voorgedragen lijsttrekker. Tegelijkertijd moet worden vermeld dat tegenkandidaten zich kunnen aanmelden, en zij hebben tot twee weken na de bekendmaking van de lijsttrekker de tijd om dit te doen.
Hoe wordt er omgegaan met tegenkandidaten voor de lijsttrekker?
Tegenkandidaten voor de lijsttrekker kunnen zich aanmelden tot twee weken na de bekendmaking van de voorgedragen lijsttrekker. Als er tegenkandidaten zijn, wordt dit tijdens ALV-2 besproken en vindt er een stemming plaats.
Campagne
Wat is de planning voor de voorbereidingen van de campagne?
Mei / juni 2025
In het voorjaar van 2025 gaan we het land in met roadshows. Hier zullen we de campagneplannen en best practices delen.
Oktober / November 2025
In het najaar organiseren we de campagneleidersdag, ook voor de lijsttrekkers.
1 december 2025
Op 1 december stellen we de slogans, posters, flyers, en social media content beschikbaar in de campagne hub.
Komt er een nieuwe huisstijl?
We ontwikkelen in principe geen nieuwe huisstijl. We houden voornamelijk de huidige huisstijl aan. Er wordt wel gekeken of er kleine aanpassingen en updates mogelijk zijn.
Waar en wanneer vind ik de materialen voor de campagne?
We delen al het beschikbare materiaal, content, en templates in de campagne hub. Er is geen webshop beschikbaar om kant en klaar materiaal te bestellen. Het materiaal kan opgemaakt en aangepast worden in de hub, waarna het zelf aangeleverd en besteld dient te worden, bijvoorbeeld in samenwerking met jouw regio of andere lokale netwerken.
Meer informatie
Heb je een praktische, procedurele of strategische vraag? Stel deze dan hieronder in het contactformulier. Één van onze ervaren regio- of lokale secretarissen uit de poule neemt vervolgens contact met je op om je verder te helpen.