Inloggen Lid worden
Ruimte geven. Grenzen stellen.
Lid worden Inloggen

Prinsjesdag

Prinsjesdag valt in 2022 op 20 september.
Voor actuele updates over Prinsjesdag kun je terecht op ons liveblog dat vanaf 20 september te vinden is op onze nieuwspagina.

 

Wat is Prinsjesdag?

Prinsjesdag is een typisch Nederlandse traditie. Op deze dag maakt de koning namens het kabinet de plannen voor het komende jaar bekend. Dat doet hij in de troonrede, die hij voorleest in de Ridderzaal. De tekst van de troonrede is geschreven door het kabinet.

 

Wanneer is Prinsjesdag?

Prinsjesdag vindt volgens de traditie altijd plaats op de derde dinsdag van september. Prinsjesdag 2020 is daarom op dinsdag 15 september.

 

Prinsjesdagstukken

Na de troonrede gaat de minister van Financiën naar het parlement om het koffertje met de begroting en de miljoenennota (de toelichting op de begroting) aan te bieden. Helaas zijn de Prinsjesdagstukken op dat moment vaak al gelekt.

In de twee dagen na Prinsjesdag debatteert de Tweede Kamer met de minister-president over de Prinsjesdagstukken. Dit worden de Algemene Politieke Beschouwingen genoemd.

 

Betekenis Prinsjesdag

De naam Prinsjesdag is al eeuwenoud en verwijst van oorsprong naar de verjaardagen van de Prinsen van Oranje. Het is een dag vol rituelen en tradities. Sommige daarvan zijn al heel oud, andere relatief nieuw. Zo dragen vrouwelijke politici pas sinds 1977 de bekende opvallende hoedjes op Prinsjesdag. Toenmalig VVD-Kamerlid Erica Terpstra begon ermee om wat kleur te geven aan de politieke feestdag.

Confidental Infomation