Inloggen Lid worden
Ruimte geven. Grenzen stellen.
Lid worden Inloggen

Wetsvoorstel Energieonafhankelijkheid

20 februari 2023
Silvio Erkens.

We zijn voor onze energie te afhankelijk van Rusland en andere onvrije landen. Daar merken we nu de gevolgen van: torenhoge rekeningen en onzekerheid over de levering. Zo kan het niet langer. Het is tijd voor Nederland om meer energieonafhankelijk te worden. Om de portemonnee van Nederlanders te beschermen. Maar hoe? Wij nemen het initiatief.

Om te beginnen willen wij veel meer energie in Nederland zelf opwekken. Vroeger kozen we liever voor import als dat op korte termijn goedkoper was. Zo zijn we verslaafd geraakt aan Russisch gas. Maar gelukkig kunnen we het wél zelf. Gas uit de Noordzee. Waterstof uit de Eemshaven. Wind en zon. En natuurlijk onze eigen kerncentrales. Die moeten we gaan bouwen, en snel.

Als we zelf meer energie opwekken, zijn we al minder kwetsbaar. Toch is dat niet voldoende. We zullen nog steeds óók energie uit het buitenland moeten halen. Dat doen we voortaan zo veel mogelijk uit bevriende landen in de buurt, zoals Noorwegen. En als we toch energie of grondstoffen uit andere landen moeten importeren, spreiden we de risico’s. Zodat we niet volledig afhankelijk zijn van één regime.

De risico’s spreiden geldt niet alleen voor de landen waaruit we energie halen. Het geldt ook voor de energiebronnen zelf. Frankrijk is te afhankelijk van kernenergie, Duitsland is juist te afhankelijk van zon en wind. In Nederland hebben we een gezonde mix nodig van alle energiebronnen. Als één bron dan uitvalt, kunnen we terugvallen op de andere.

Als het toch nog misgaat, houden we ruime reservevoorraden achter de hand. Daar moeten we in investeren. Zo weten we zeker dat we energie kunnen leveren én raken plotselinge prijsstijgingen ons minder hard.

Al deze maatregelen staan in onze initiatiefwet voor een energieonafhankelijk Nederland. Zodat Nederlanders verzekerd zijn van energie, zonder zorgen over de portemonnee.

Lees hier meer over het plan.

Confidental Infomation