Ruimte geven. Grenzen stellen.
Lid worden Inloggen

Begroting ministerie van Defensie

8 februari 2024

Deze week stond de begroting van het ministerie van Defensie op de agenda van de Tweede Kamer. Tweede Kamerlid Silvio Erkens besprak daar onze plannen voor Defensie.

Lange tijd waren we in Europa naïef en investeerden we steeds minder in defensie. We dachten dat de hele wereld zo vreedzaam was als West-Europa. Door de invasie van Rusland in Oekraïne is Europa wakker geschud. Gelukkig hebben we de laatste jaren een kantelpunt bereikt en gaan onze uitgaven aan defensie weer fors omhoog.

We mogen onze veiligheid nooit als vanzelfsprekend zien. Dat betekent dat we zekerheid moeten bieden aan Defensie. Wij willen vastleggen dat de defensie-uitgaven nooit onder de 2% NAVO-norm mogen zakken. Zo kunnen we voorkomen dat toekomstige regeringen bezuinigen op defensie. Dat geeft defensie zekerheid, zodat er weer geïnvesteerd kan worden met het oog op de toekomst.

We hebben alleen niet veel tijd meer om een sterke krijgsmacht op te bouwen. Veel militaire experts waarschuwen dat Rusland binnen afzienbare tijd een grote bedreiging kan vormen voor het Europese continent. Daarom vindt de VVD het belangrijk dat we over vijf jaar zijn voorbereid op een potentieel conflict. En natuurlijk is de inzet om conflicten altijd voorkomen, maar juist daarom moeten we voldoende slagkracht hebben om vijandige landen af te schrikken.

Dat betekent dat we in Nederland en Europa ook weer aan de slag moeten met het opbouwen van onze eigen defensie-industrie. Zodat we zelf materieel en munitie kunnen produceren. Want we kunnen niet afhankelijk zijn van andere landen in tijden van crisis. We willen niet afhankelijk zijn van andere landen voor onze veiligheid.

Hierbij is Europese samenwerking van belang, want we kunnen als Nederland niet helemaal zelfvoorzienend worden. We moeten dus keuzes maken en ons specialiseren, net als onze bondgenoten. Daarom kiest de VVD er onder andere voor om de Nederlandse specialisatie in de productie van drones verder op te bouwen en afspraken te maken met andere landen.

Ons idee om bijvoorbeeld in te zetten op de productie van drones is deze week aangenomen door de Tweede Kamer. Maar er moet nog meer gebeuren om de defensie-industrie van de grond te krijgen. We moeten alles op alles zetten om onze krijgsmacht de komende jaren te versterken.

Blijf op de hoogte.

Word lid van onze nieuwsbrief.

Confidental Infomation