Doe wat nodig is
Lid worden Inloggen

Arie Pais overleden

6 juli 2022
Arie Pais overleden 1

Arie Pais is op 92-jarige leeftijd overleden. In zijn loopbaan was Arie onder meer minister, Eerste Kamerlid en gemeenteraadslid namens de VVD. Tussen 1977 en 1981 was hij minister in het eerste kabinet-Van Agt. Hij geldt als de eerste liberale minister van Onderwijs na de Tweede Wereldoorlog. Hij was getrouwd met Eegje Schoo en vormde samen met haar het eerste ‘ministeriële echtpaar’.

Hij was als minister verantwoordelijk voor de herstructurering van het universitaire onderwijs. Tijdens het laatste jaar van zijn ministerschap nam de Tweede Kamer de Wet Tweefasenstructuur aan. Ook was hij verantwoordelijk voor het tot stand komen van de Wet op het Basisonderwijs.

Arie Pais stond bekend als een man met een scherpe tong en wist zich goed staande te houden tijdens debatten. Tevens spande hij zich in om op het onderwijsdepartement voor het eerst te zorgen dat er vrouwen op hoge posities terecht kwamen. Dit noemde hij later een van zijn belangrijkste resultaten.

Na zijn ministerschap werd hij lid van de Eerste Kamer en vervolgens vicepresident van de Europese Investeringsbank. In 1993 ontving hij de Akademiepenning van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Een wetenschapsprijs die wordt toegekend aan hen die zich in Nederland verdienstelijk hebben gemaakt voor de wetenschappen.

We zijn Arie zeer erkentelijk voor zijn inspanningen namens de VVD en de samenleving. We wensen de familie en nabestaanden veel sterkte met dit grote verlies.

 

 

Blijf op de hoogte.

Word lid van onze nieuwsbrief.

Confidental Infomation