Inloggen Lid worden
Ruimte geven. Grenzen stellen.
Lid worden Inloggen

Eerste Kamerverkiezingen 2023

Verkiezingen Eerste Kamer 2023

Op woensdag 15 maart 2023 zijn er weer verkiezingen in Nederland. We kiezen dan de Provinciale Staten en indirect ook de Eerste Kamer. In mei 2023 kiezen de nieuwe Provinciale Staten namelijk de nieuwe Eerste Kamer. De verkiezingen zijn dus ook belangrijk voor de landelijke politiek.

Welke verkiezingen zijn er precies in 2023?

  • Provinciale Statenverkiezingen
  • Waterschapsverkiezingen
  • Eerste Kamerverkiezingen

Hoe zit het met de Eerste Kamerverkiezingen?

De Eerste Kamer wordt in Nederland niet rechtstreeks gekozen. Toch bepalen de kiezers indirect wie er in de Eerste Kamer komen. Dat zit zo: de Eerste Kamer wordt gekozen door de leden van Provinciale Staten. Dat gebeurt op 30 mei 2023. Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen stem je dus in zekere zin ook voor de Eerste Kamerverkiezingen. Als jij graag een sterke VVD in de Eerste Kamer ziet, is het verstandig om ook in jouw provincie op de VVD te stemmen.

Waar gaan de Eerste Kamerverkiezingen over?

De Eerste Kamer beslist mee over landelijke onderwerpen, zoals economie en veiligheid. Van belastingen tot inflatie, van de georganiseerde misdaad tot de oorlog in Oekraïne en van de bouw van huizen tot het beperken van migratie: alle grote thema’s komen in de Eerste Kamer aan bod. Je stemt zelf dus voor de Provinciale Staten, waar allerlei provinciale onderwerpen spelen. Maar indirect stem je ook over thema’s als economie en veiligheid.

Wie is de lijsttrekker bij de Eerste Kamerverkiezingen?

De lijsttrekker van de VVD bij de Eerste Kamerverkiezingen van 2023 is Edith Schippers. Zij was tussen 2010 en 2017 minister van Volksgezondheid en daarvoor was zij lange tijd Tweede Kamerlid.

Wie zijn onze andere kandidaten bij de Eerste Kamerverkiezingen?

Klik hier om onze hele lijst te bekijken.

Op wie moet ik stemmen bij de verkiezingen in 2023?

Dat bepaal je helemaal zelf. Wij hopen natuurlijk dat je op de VVD stemt. Dat is goed voor jouw provincie, maar het is ook heel belangrijk dat we een sterke VVD-fractie in de Eerste Kamer hebben!

 

Confidental Infomation