Veelgestelde vragen verkiezingen.

De Tweede Kamerverkiezingen in Nederland zijn op woensdag 17 maart 2021. We kunnen ons goed voorstellen dat je vragen over de verkiezingen hebt. De veelgestelde vragen vind je hieronder. Staat jouw vraag er niet tussen? App ons op +31629313748.

Wat is een kandidatenlijst?

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen kiezen Nederlanders de 150 nieuwe leden van de Tweede Kamer. De VVD doet aan die verkiezingen mee met een kandidatenlijst.

 

De nummer 1 op die lijst is de lijsttrekker. Je kunt zelf kiezen of je stemt op de lijsttrekker of op een andere kandidaat op de lijst.

 

De kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 is bekend. Bekijk hier onze 80 kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen!

Wie is de lijsttrekker van de VVD?

Mark Rutte is de lijsttrekker van de VVD voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021.

Is de VVD links of rechts?

Links en rechts zijn woorden die veel worden gebruikt om op een simpele manier politieke partijen in te delen. De werkelijkheid is vaak minder simpel. Je kunt op het ene gebied rechts zijn en op het andere gebied links.

 
Is de VVD dan links of rechts? Het korte antwoord: de VVD is op de meeste gebieden een rechtse partij. 
Lees hier de uitgebreide uitleg.

Waar staan de partijen voor?

Sommige politieke partijen, zeker de partijen die al langer bestaan, zijn gebaseerd op een ideologie. De VVD is bijvoorbeeld een liberale partij. In het liberalisme staat vrijheid centraal. De politieke keuzes die de VVD maakt, komen altijd voort uit die overtuiging. Andere partijen hebben andere ideologieën. Zo is de PvdA sociaaldemocratisch, de SP socialistisch en het CDA christendemocratisch.
Lees hier de uitgebreide uitleg.

Wat zijn peilingen?

Je ziet ze het hele jaar door af en toe voorbijkomen, maar in de verkiezingscampagne steeds vaker: peilingen. Ze geven een indruk van hoe de Tweede Kamer eruit zou zien als er op dit moment verkiezingen zouden zijn. De onderzoekers nemen een steekproef van de kiezers en vragen hen op welke partij ze nu zouden stemmen.

 
Er zijn verschillende bureaus die opiniepeilingen uitvoeren. Omdat hun methoden verschillen, hebben ze ook vaak andere resultaten. In de Peilingwijzer worden de peilingen van een aantal verschillende bureaus gecombineerd. Het wetenschappelijke idee daarachter is dat de foutmarge van de peiling kleiner wordt.

Hoe kan ik helpen bij de verkiezingen?

Verkiezingen zijn ontzettend belangrijk in de Nederlandse politiek. We zijn een democratie, dus bepalen de Nederlanders samen de koers en het beleid van ons land. Vind jij onze democratie zo belangrijk dat je wilt helpen bij de verkiezingen? Dat kan! Kijk hier wat je allemaal kan gaan doen.

Tweede Kamer zetels
Welke verkiezingen zijn er?

In Nederland zijn er verschillende soorten verkiezingen. Nederlanders mogen voor elke laag van de overheid hun stem uitbrengen om de koers te bepalen.

 
Komende verkiezingen:

 • Tweede Kamerverkiezingen (2021)
 • Gemeenteraadsverkiezingen (2022)
 • Provinciale Statenverkiezingen (2023)
 • Waterschapsverkiezingen (2023)
 • Europese verkiezingen (2024)

Bekijk hier een uitgebreide uitleg over de verschillende verkiezingen.

Wat is blanco stemmen?

In Nederland doen bij elke verkiezing diverse politieke partijen en kandidaten mee. Toch kan het voorkomen dat geen van de kandidaten je weet te overtuigen. Dan heb je twee mogelijkheden: niet stemmen of blanco stemmen.

 

 • Als je een blanco stem wilt uitbrengen, ga je op de dag van de verkiezingen naar het stembureau, met je stempas en identiteitsbewijs. Je ontvangt een stembiljet en gaat het stemhokje in. Daar kleur je geen enkel rondje bij een kandidaat in en je schrijft ook niets op het stembiljet. Vervolgens stop je het stembiljet in de stembus.
 • Als je geen enkel rondje inkleurt, maar wel iets op het stembiljet schrijft, is je stem niet blanco. In dat geval is het een ongeldige stem. Ook als je bijvoorbeeld de tekst “dit is een blanco stem”, “blanco” of “ik wil blanco stemmen” opschrijft, is je stem ongeldig.
Wie mag er stemmen?

Voor de verkiezing van leden van de Tweede Kamer gelden twee voorwaarden: je bent 18 jaar of ouder en je hebt de Nederlandse nationaliteit. Als je zelf niet in de gelegenheid bent om te stemmen, kun je iemand anders dat voor je laten doen met een volmacht. Lees hier wat je moet doen als je niet kunt stemmen.

Waarom zijn er verkiezingen?

Het antwoord is: omdat Nederland een democratie is. En daar zijn we trots op. Een democratie houdt in dat een land geregeerd wordt door het volk. De mensen beslissen dus zelf wat er gebeurt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een dictatuur, waar één persoon de macht in handen heeft. In zulke landen zijn er geen verkiezingen, of er zijn oneerlijke verkiezingen.

Wat is de rol van sociale media bij verkiezingen?

Sociale media spelen een belangrijke rol in ons leven, en dat doen ze daarom ook bij de verkiezingen. In de aanloop naar de verkiezingen zul je er op sociale media niet omheen kunnen. Wil je hier meer over weten? Klik hier.

Wat betekent de opkomst bij verkiezingen?

Het is een van de dingen waar altijd naar gekeken wordt bij de verkiezingen: de opkomst. Een hoge opkomst laat zien dat de verkiezingen leven en dat de democratie gezond is. Het geeft de gekozen kandidaten een sterker mandaat.

 
De opkomst bij verkiezingen voor de Tweede Kamer is doorgaans behoorlijk hoog. Gemiddeld brengen ongeveer 8 van de 10 mensen met stemrecht hun stem uit. In 2017 was het opkomstpercentage 81,9%: de hoogste opkomst sinds 1986.

Veelgestelde vragen verkiezingen 1
Wat als ik niet kan stemmen?

Je wilt stemmen bij de verkiezingen, maar je bent ziek, op vakantie, of er is een andere reden waarom het niet lukt. Voor mensen die niet kunnen stemmen is in Nederland een oplossing bedacht: de volmacht.

 
Je kunt zelf kiezen wie je machtigt om voor jou te stemmen. Die persoon moet wel stemgerechtigd zijn bij de verkiezing waar het om gaat. Hij of zij mag jouw stem namelijk alleen tegelijk uitbrengen met zijn of haar eigen stem. Iemand mag bovendien per stemming maar voor 2 anderen als gemachtigde optreden.
Het ronselen van volmachten is strafbaar: degene die een volmacht wil geven moet daarvoor zelf het initiatief nemen. Bekijk hier de uitgebreide uitleg.

Hoe zit het met de organisatie van de verkiezingen?

Verkiezingen in Nederland zijn geregeld door de Kieswet. De huidige Kieswet is in 1989 vastgesteld. Sindsdien zijn er vooral technische wijzigingen geweest, bijvoorbeeld als gemeenten werden samengevoegd. Er zijn ook enkele inhoudelijke wijzigingen geweest: zo werd in 2007 vastgelegd dat stemmen met de stemcomputer niet meer werd toegestaan, omdat de risico’s te groot waren.

Voor meer informatie hierover, klik hier!

Waar kan ik stemmen?

In Nederland kun je bij alle verkiezingen op verschillende plekken in je gemeente stemmen. De dichtstbijzijnde locatie vind je op je stempas. Elke gemeente in Nederland kent bij de verkiezingen verschillende stembureaus. Die kunnen gevestigd zijn in bijvoorbeeld scholen en verzorgingshuizen, maar ook op treinstations. Meestal kun je bij elk stembureau in je eigen woonplaats terecht. Of dit zo is, staat duidelijk aangegeven op je stempas. Stembureaus hebben ruime openingstijden, zodat je ook voor of na je werk je stem kunt uitbrengen.

Waar gaan de verkiezingen over?

Het verschilt per verkiezing wat de belangrijkste thema’s zijn, al komen de economie, veiligheid en immigratie wel vaak terug. Het is nooit helemaal te voorspellen, maar de kans is natuurlijk groot dat deze verkiezingen grotendeels over de gevolgen van de coronapandemie gaan. Welke partij heeft de beste plannen om met die gevolgen om te gaan? Welke lessen zijn geleerd? Aan wie vertrouw je het bestuur van Nederland toe? Bekijk hier ons verkiezingsprogramma.

Hoe kan ik meedoen met de verkiezingen?

Je kunt op verschillende manieren meedoen met de verkiezingen:

 • Om te beginnen kan je meedoen met de verkiezingen als kiezer. Dat is de meest eenvoudige manier, maar daarom niet minder belangrijk.
 • Ook kan je je kandidaat stellen voor de verkiezingen. Je kunt dan het beste lid worden van een politieke partij.
 • Je hebt ook de mogelijkheid om zelf een politieke partij op te richten of om met een blanco lijst mee te doen aan de verkiezingen.
 • Je kunt je ook op andere manieren inzetten voor de verkiezingen. Bijvoorbeeld door als vrijwilliger campagne te voeren voor een politieke partij. Of door lid te worden van een stembureau in je eigen gemeente.
Hoe kun je stemmen?

Ruim voor de verkiezingen krijg je door je gemeente je stempas per post toegestuurd. Op deze stempas vind je onder andere je eigen gegevens en het adres van het dichtstbijzijnde stembureau. Op verkiezingsdag ga je met je stempas en een geldig Nederlands identiteitsbewijs naar het stembureau. Op het stembureau laat je je identiteitsbewijs zien en lever je je stempas in. In ruil daarvoor krijg je een stembiljet. Daarop vind je de kandidatenlijsten van alle politieke partijen die deelnemen aan de verkiezingen. Met het stembiljet ga je het stemhokje in. Met een rood potlood maak je het rondje van de kandidaat op wie je wilt stemmen rood. Vervolgens vouw je het stembiljet weer terug, neem je het mee naar buiten en gooi je het in de stembus die klaarstaat.

Bekijk meer

Heb je hier een vraag over? App ons!