Zzp'ers toejuichen in plaats van bestrijden.

ZZP'ers

De moderne arbeidsmarkt vraagt om flexibiliteit. Dat is precies wat zzp’ers kunnen bieden. Op die manier helpen ze onze economie vooruit. Wij vinden dat we deze ondernemers moeten toejuichen in plaats van bestrijden.

Zzp’ers hebben er bewust voor gekozen om te ondernemen, met alle kansen en risico’s die dat met zich meebrengt. Ze zorgen dus zelf voor hun pensioen en hun arbeidsongeschiktheidsverzekering. Wij vinden dat een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers ruimte moet bieden voor uitzonderingen.

Wij willen de startersaftrek voor beginnende zzp’ers behouden. We zorgen er ook voor dat de zelfstandigenaftrek in de toekomst kan blijven bestaan, al wordt die wel in stappen verlaagd. Zelfstandigen worden hiervoor de komende jaren gecompenseerd via de arbeidskorting. In de jaren daarna wordt de opbrengst gebruikt om zelfstandigen op andere manieren te compenseren. Onder aan de streep gaan zzp’ers er niet op achteruit.

De nieuwe wet ‘Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties’ (DBA) was bedoeld om zzp’ers te beschermen en tegelijkertijd schijnconstructies tegen te gaan. Een onbedoeld effect van de wet was echter dat bedrijven zzp’ers geen opdrachten meer durfden te geven. Dat is natuurlijk absoluut niet de bedoeling. Daarom trekken we de wet in en werken we aan een alternatief: de opdrachtgeversverklaring.

Bekijk meer

Heb je een vraag over zzp'ers?