Ieder mens die op de wachtlijst staat voor een orgaan, is er één te veel. Het is belangrijk dat er meer organen beschikbaar komen. Daarom onderzoeken wij allerlei verschillende manieren om dat voor elkaar te krijgen. Bijvoorbeeld mensen meer informatie geven over het doneren van een orgaan terwijl ze nog leven. In gesprek gaan met nabestaanden van iemand die geschikt is als donor. Mensen vaker vragen of ze zich willen registreren als donor. Alle beetjes helpen, want iedere donor is er één.
Tegenwoordig ben je automatisch orgaandonor, tenzij je daar bezwaar tegen maakt. Wij houden scherp in de gaten of dit systeem in de praktijk een positief effect heeft op het aantal beschikbare donororganen. En we willen dat iedereen zich ervan bewust is dat hij of zij een actieve keuze moet maken, omdat je anders automatisch als donor geregistreerd staat. Goede voorlichting dus.
Mensen kunnen de keuze ook aan hun nabestaanden overlaten. Daarom besteden we veel aandacht aan een goede begeleiding van betrokkenen voorafgaand en na afloop van het overlijden van hun naaste. Ook maken we werk van brede beschikbaarheid van nieuwe technieken. Een voorbeeld daarvan is de perfusiekamer, waarmee organen langer en in betere conditie kunnen worden bewaard.