Het mkb is de motor van onze economie.

MKB

Het mkb is de motor van onze economie. Maar liefst 60% van de werkende Nederlanders heeft er een baan. Wij vinden daarom dat het mkb steun verdient. Daarom willen wij minder regels en dus minder administratieve rompslomp voor deze ondernemers. Daarnaast willen wij het aantrekkelijker voor ze maken om mensen in dienst te nemen. Zo vinden meer mensen een baan.

Wij willen dat de loondoorbetaling bij ziekte voor kleine bedrijven (tot 25 werknemers) wordt verkort naar één jaar. Het tweede jaar wordt dan door de overheid betaald. Hiermee worden de risico’s en lasten voor werkgevers verlaagd, waardoor zij sneller mensen in dienst zullen nemen. We hebben dit ook afgesproken in het regeerakkoord, maar de Belastingdienst kan deze vrijstelling voor kleine bedrijven nu nog niet uitvoeren. Tot het zover is, krijgen alle werkgevers vanaf 2021 een tegemoetkoming in de premie die zij betalen aan het arbeidsongeschiktheidsfonds.

Mkb’ers hebben het de laatste jaren moeilijk om leningen te krijgen. Banken zijn bang dat de kleine ondernemers dat geld niet meer terug kunnen betalen. Maar juist omdat ze geen krediet meer kunnen krijgen, komen mkb’ers in de problemen. Daarom hebben we ervoor gezorgd dat de overheid garant staat voor leningen van banken aan het mkb. Dankzij deze regeling (BMKB) durven banken sneller krediet te verlenen en kunnen mkb’ers verder met hun bedrijf.

Bekijk meer

Heb je een vraag over het MKB?