profile-avatar

Zohair el Yassini.

Tweede Kamerlid
OCW Cultuur (o.a. Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed, Bibliotheek en letterenbeleid, monumenten); OCW Media; OCW Emancipatie

Zohair el Yassini werd in 1979 geboren in Utrecht, waar hij nog steeds woont. Hij groeide op in de wijk Overvecht en woont nu in Terwijde. Zohair is getrouwd. Voor hij in 2017 Tweede Kamerlid werd, werkte hij in loondienst en later als zzp’er in het bedrijfsleven.

 

Zohair, wat betekent cultuur voor jou?

Cultuur maakt het leven waard om te leven! Het verbindt, verbroedert, inspireert en prikkelt. Het vertelt ons waar we vandaan komen en waar we naartoe willen. Cultuur reflecteert onze tradities, gewoonten en gebruiken en het bepaalt voor een groot gedeelte hoe we met elkaar omgaan. Ook is het een uiting van ons Nederlander-zijn; in de vorm van muziek, eten, film, theater en dans.

Maar het meest belangrijke is dat cultuur moet voortkomen uit onze samenleving en niet wordt opgelegd door een overheid. Cultuurbeleid mag ondersteunen maar uiteindelijk niet onze Nederlandse cultuur bepalen. Cultuur is te belangrijk om in de handen van de overheid te leggen. Want die Nederlandse cultuur, die bepalen we als inwoners zelf.

 

Wat zijn je goede en slechte eigenschappen?

Ik heb het temperament van mijn ouders geërfd. Daardoor ben ik bevlogen. Het nadeel daarvan is dat ik soms ongeduldig word en te snel ergens in wil duiken. Ik ben daarom altijd op zoek naar balans.

Waarom ben jij een goede volksvertegenwoordiger?

Mij is altijd geleerd dat ik één mond heb en twee oren, en dat ik die naar verhouding moet gebruiken. Als ik in gesprek ga met mensen, luister ik daarom graag naar wat ze bezighoudt en waar ze zich zorgen over maken. Ik wil die stemmen laten horen in de Tweede Kamer en voor hun belangen opkomen. Dat zal ik altijd met passie en een beetje ongeduld doen.

 

Wat doe je graag in je vrije tijd?

Ik houd van lezen en lekker eten. Het is mijn bedoeling om Kendo (Japans schermen) weer op te pakken. In het verleden speelde ik ook American football, maar ik vind het risico op blessures nu te groot. Ik volg de Amerikaanse NFL wel en kijk elk jaar naar de Superbowl.

Volg Zohair

Bekijk meer

Heb je een vraag? App ons!