profile-avatar

Tobias van Gent.

Tweede Kamerlid
BZK Constitutionele zaken incl. privacy, Verkiezingen, Partijfinanciering, Kiesraad, Hoge colleges van Staat, Huis voor de klokkenluiders; J&V Adoptie, Wetgevingskwaliteit, Privaatrecht incl. personen en familierecht, Faillissementswet, Algemene wet bestuursrecht, Wet burgerlijke rechtsvordering, Auteursrecht, Kansspelen, 2 Bescherming persoonsgegevens, Autoriteit Persoonsgegevens, Internationale Verdragen, Vrijheid van meningsuiting; VWS Oorlogsgetroffenen en verzetsdeelnemers

Tobias van Gent werd in 1967 geboren in Deventer. Hij studeerde in Leiden en woont inmiddels alweer zo’n twintig jaar in Middelburg. Tobias is getrouwd en heeft drie kinderen. Voor hij in september 2018 Tweede Kamerlid werd, was hij docent geschiedenis en politieke wetenschappen aan het University College Roosevelt.

 

Tobias, waarom is privacy zo belangrijk?

Omdat privacy over vrijheid gaat. Privacy waarborgt dat je in vrijheid de dingen kunt doen die je wilt en belangrijk vindt, zolang anderen daar geen last van hebben natuurlijk. Als liberalen maken we daarbij onderscheid tussen de publieke ruimte en je privéleven. Vooral in je privéleven moet je erop kunnen vertrouwen dat je niet in de gaten gehouden wordt.

 

Wat zijn je goede en slechte eigenschappen?

Eigenschappen zijn niet per definitie goed of slecht. Het kan de ene keer positief uitpakken en de andere keer negatief. Ik ben bijvoorbeeld heel nieuwsgierig. Soms is dat heel goed, maar soms moet je je ergens misschien juist niet mee bemoeien. Als historicus heb ik daarnaast geleerd veel te relativeren. Daardoor maak ik me als politicus niet zo snel druk over alledaagse zaken. Maar aan de andere kant is het soms ook wel weer goed om ergens vol in te duiken.

Wat doe je om een goede volksvertegenwoordiger te zijn?

Ik luister heel veel naar mensen. Niet zenden, maar vooral ontvangen. Dat neemt niet weg dat ik over veel dingen een mening heb. Daarom ben ik ook de politiek ingegaan. Ik wilde mijn verantwoordelijkheid nemen in plaats van kritiek te spuien vanaf de zijlijn.

 

Hoe ziet je vrije tijd eruit?

Ik was altijd historicus en in mijn vrije tijd politicus. Sinds ik in de Tweede Kamer zit, is dat andersom. In mijn vrije tijd lees ik nu veel, schrijf ik boeken en artikelen, geef ik lezingen en leid ik mensen rond in het historische centrum van Middelburg.

Bekijk meer

Vragen? App ons!