Doe wat nodig is
Lid worden Inloggen
Reina de Bruijn-Wezeman VVD Eerste Kamer

Reina de Bruijn-Wezeman

  • Eerste Kamerlid
Reina de Bruijn-Wezeman VVD Eerste Kamer

Reina de Bruijn (Delfzijl, 1954) is lang werkzaam geweest in de zorg. Na verpleegkundige te zijn geweest werd zij uiteindelijk secretaris van de raad van bestuur van het Ziekenhuis Bernhoven te Uden. Reina was namens de VVD-gemeenteraadslid in Oss van 1990 tot 1997 en wethouder van 2011 tot 2017. Sinds 2017 zit zij in de Eerste Kamer.

Reina, waarom zit je in de politiek?
Al als kind prijsde ik mezelf gelukkig dat ik in een vrij en welvarend land zoals Nederland was geboren. Later kwam het besef dat zaken zoals vrijheid, democratie en rechtsstaat niet vanzelf komen en alles te maken hebben met de bestuurlijke inrichting van het land, waarbij het volk de vrijheid heeft om invloed uit te oefenen op de samenstelling en de opdracht van het bestuur. Ik voelde het min of meer als mijn (burger)plicht om actief mijn stem te laten horen door lid te worden van een politieke partij.

Wat is er zo belangrijk aan de Eerste Kamer?
Zelf heb ik het niet zo op de ‘lelijke kant’ van de politiek, namelijk het uitvergroten van tegenstellingen om zo voor de kiezers (en de camera’s) je punt te maken. Mijn doel is om te doen wat het beste is voor de mensen in het land. Nu zijn er natuurlijk verschillende opvattingen over wat ‘het beste’ is voor verschillende groeperingen en achterbannen van politieke partijen. Maar in een democratie is het nu eenmaal de opdracht die verschillende belangen zorgvuldig te wegen. In de Eerste Kamer kan je meer in de luwte je werk doen en is er meer ruimte, om zonder profileringsdrang alle belangen te wegen en de wetten op inhoudelijke in plaats van politieke kwaliteit te toetsen. Hoewel het beeld is dat de Eerste Kamer sinds de laatste verkiezingen veel politieker is geworden.

Wat is je mooiste jeugdherinnering?
Mijn eerste grote reis met het vliegtuig, alleen naar Canada. Dit was voor mij het keerpunt tussen kind zijn en volwassen worden. Dat mijn ouders het aandurfden om mij als 17-jarig meisje te laten gaan, vind ik nog steeds moedig. Het getuigt van het vertrouwen dat ze in mij stelden.

Wat is je favoriete band?
Mijn favoriete Nederlandse band is De Dijk. De songteksten die de mens soms in al zijn rauwheid en tekortkomingen laat zien en dan weer van zijn gevoelige kant, markeren het echte leven. In de auto wanneer ik ’s avonds vanuit Den Haag naar huis rij, luister ik ook graag naar Bob Dylan. Zijn maatschappijkritische songteksten zijn nog steeds actueel en ze houden je scherp om niet achterover te leunen en te denken dat de wereld af is.

 

Bekijk andere mensen

Bekijk onze mensen

Blijf op de hoogte.

Word lid van onze nieuwsbrief.

Confidental Infomation