profile-avatar

Ockje Tellegen.

Tweede Kamerlid
VWS Medisch ethische vraagstukken

Ockje Tellegen werd in 1974 geboren in Delft. Ze groeide op in Den Haag, waar ze nu ook weer woont. Ockje is moeder van vier kinderen. Voor ze in 2012 Tweede Kamerlid werd, werkte ze ruim tien jaar lang als diplomaat.

 

Ockje, wat wil je bereiken als Kamerlid?

Ik wil bijdragen aan een veilig Nederland, zodat iedereen in vrijheid kan leven in ons mooie land. Zodat iedereen de ruimte heeft om iets moois van zijn of haar leven te maken en een bijdrage te leveren.

 

Hoe ga je als liberaal om met medische ethiek?

Vooral heel zorgvuldig! Kwesties als voltooid leven, orgaandonatie, stamcelonderzoek, abortus… Het zijn allemaal vraagstukken waar je niet zomaar een antwoord op kunt geven, laat staan eenvoudig beleid op kunt maken. Het zijn bovendien onderwerpen die iedereen persoonlijk raken. Want het gaat om lichamelijke integriteit, over zelfbeschikking, over wat je zelf belangrijk vindt, over wat je gelooft of niet. Over je geweten en je overtuiging.

De overheid moet dit soort kwesties daarom iedere keer weer ontzettend zorgvuldig afwegen. Als liberaal is daarbij mijn uitgangspunt dat mensen zo veel mogelijk keuzevrijheid hebben. Zo veel mogelijk zelf moeten kunnen beslissen over hun eigen leven.

Wat zijn je goede en slechte eigenschappen?

Ik ben positief en energiek. Ik denk altijd in kansen, nooit in risico’s. Daarnaast vind ik het belangrijk om te verbinden en er zo voor te zorgen dat dingen slagen, dat er resultaat geboekt wordt. Maar ik ben ook ongeduldig, draag het hart op de tong en handel soms impulsief.

 

Waarom ben jij een goede volksvertegenwoordiger?

Omdat ik goed kan luisteren, dat is belangrijk in dit vak. Horen wat mensen beweegt, maar ook wat ze ergert en dwarszit. En daar vervolgens concreet iets mee doen in de Tweede Kamer. Verder werk ik vanuit de inhoud, trek ik me niet te veel aan van de waan van de dag en probeer ik oplossingen te vinden door samen te werken en overeenkomsten te zoeken.

 

Wat doe je graag in je vrije tijd?

Van alles! Uit eten gaan, reizen, musea en tentoonstellingen, yoga, fotograferen, wandelen, golfen… En ik vind het heerlijk om ’s ochtends in zee te duiken!

Volg Ockje

Bekijk meer

Heb je een vraag? App ons!