profile-avatar
Mark Harbers
Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid

Mark Harbers werd in 1969 geboren in Ede, waar hij ook opgroeide. Voor zijn studie verhuisde hij naar Rotterdam. Daar woont hij nog altijd, met zijn man. Voor hij in 2017 staatssecretaris werd, was hij Tweede Kamerlid. Eerder werkte hij als communicatieadviseur, als politiek assistent van minister Zalm en als wethouder in Rotterdam.

 

Mark, wat wil je als staatssecretaris van Justitie & Veiligheid bereiken?

Als staatssecretaris wil ik ervoor zorgen dat we grip hebben op migratie. Dat betekent dat we de asielinstroom beheersen, in Nederland snel een onderscheid maken tussen wie hier wel en niet mag blijven, en terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers bevorderen. Zo hoop ik zorgen van mensen over migratie te verminderen, en het draagvlak te behouden voor opvang van vluchtelingen die dat echt nodig hebben. Daarnaast wil ik zorgen voor een effectievere aanpak van mensenhandel en betere wetgeving rondom prostitutie.

 

Wat betekent vrijheid voor jou?

Voor mij betekent vrijheid kunnen zijn wie je bent. Dat ik samen met mijn man over straat kan lopen zoals wij dat willen, zonder dat we daarop aangesproken worden. Als staatssecretaris van migratie en als voormalig wethouder van de Rotterdamse haven vind ik overigens ook onze open grenzen in de EU, dus kunnen gaan waar je wilt, een belangrijke vrijheid.

 

Wat zijn je goede en slechte eigenschappen?

Ik ben enthousiast en vrolijk. Mijn slechte eigenschappen zijn dat ik te veel van eten en tussendoortjes houd en vooral in actie kom als ik een deadline heb. Een goede eigenschap is wel dat ik niet te lang stil sta bij mijn slechte eigenschappen…

 

Hoe ziet jouw vrije tijd eruit?

Ik houd van lezen en reizen. Daarnaast ga ik graag met vrienden naar het theater of de bioscoop. Ik probeer tijd vrij te maken voor de sportschool, maar als ik eens een dagje vrij heb, vind ik het ook heerlijk om gewoon lekker thuis te rommelen.

Mark Harbers
Volg Mark
In gesprek met ons? Kom langs in de Tweede Kamer!
meld je aan
Heb je een vraag? App ons!