profile-avatar
Leendert de Lange
Tweede Kamerlid
Arbeidsmarktbeleid Care & Jeugd, Arbeidsmarktbeleid Cure, Beroepen en opleidingen, GGZ, Medische biotechnologie, Maatschappelijke opvang en beschermd wonen, VWS-domein voor Bes-eilanden, Armoede en schuldhulpverlening

Leendert de Lange werd in 1972 geboren in Wassenaar. Hij groeide op in het dorp Emst op de Veluwe en studeerde later in Leeuwarden en Leiden. Tegenwoordig woont hij met zijn vrouw en dochter in Noordwijk. Voor Leendert in 2015 Tweede Kamerlid werd, was hij partner bij een strategie- en communicatiebureau. Eerder was hij wethouder in Noordwijk en Wassenaar en werkte hij voor het Openbaar Ministerie.

Leendert, hoe kan de politiek mensen met schulden helpen?

Als je schulden hebt, heb je er niets aan als je als ‘zielig’ wordt neergezet. Het gaat er juist om dat je geholpen wordt om zelfredzaam te zijn. Ik wil voor elkaar krijgen dat mensen weer perspectief krijgen om het beste uit hun leven te halen, terwijl tegelijkertijd de rekening van de schuldeiser gewoon wordt betaald.

Hoe zie je de toekomst van de GGZ voor je?

De GGZ draait om hulp voor mensen in een heel kwetsbare positie. Daar leg ik de lat dus hoog. Ik zie een vernieuwde ‘24/7’ GGZ voor me, die midden in de wijken staat. Wat mij betreft doet iedereen mee en sluiten we niemand uit. Dat geldt ook voor mensen in de maatschappelijke opvang. Ik kom graag met ideeën om dat echt te laten inwerken. Heel belangrijk daarbij is om de kanjers die in de zorg werken vertrouwen te geven. Zij zetten zich dag en nacht in om voor mensen te zorgen en moeten niet belast worden met overbodige formulieren.

Wat zijn je goede en slechte eigenschappen?

Ik heb interesse in mensen en kan goed luisteren. Daardoor kun je bruggen bouwen  om mooie dingen te bereiken. Voor mij is het dan ook belangrijk om initiatieven te nemen. Het is daarbij niet altijd makkelijk om geduld te hebben met mensen die heel negatief zijn.

Waarom ben jij een goede volksvertegenwoordiger?

Door bereikbaar te zijn en te luisteren. Het is prettig om van mensen te horen dat mijn slogan ‘Leendert Luistert’ klopt. Ik ga graag het gesprek aan met mensen binnen en buiten het Binnenhof. Dat geeft veel nieuwe ideeën, die ik vervolgens als Kamerlid gebruik.

Hoe ziet jouw vrije tijd eruit?

Ik word heel gelukkig op mijn wielrenfiets. Ik rijd graag door de weilanden van het Groene Hart of in de duinen. Op de pedalen om te trainen voor de ritten over de kasseien, heuvels en bergen in de vakanties. Ik ben verzot op alles wat met wielrennen en de Koers te maken heeft. Verder ga ik er graag op uit met mijn vrouw en dochter. Gelukkig is er in Noordwijk altijd wat te doen. Dat maakt het zo prettig om in de  mooiste badplaats van Nederland te wonen.

Volg Leendert
Wat zou jij Leendert willen vragen?
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Bekijk meer

In gesprek met Leendert? Kom langs in de Tweede Kamer!
meld je aan
Heb je een vraag? App ons!