profile-avatar

Chantal Nijkerken-de Haan.

Tweede Kamerlid
SZW Participatiewet (incl. bijstand, WSW)/quotum, Wajong, Kindregelingen, Kinderopvang, ANW, ESF, Re-integratie, SVB, SZW-domein Caribisch Nederland, Ontwikkelingen en ondersteunen van de samenwerking in de SUWI keten; OCW VVE

Chantal Nijkerken-de Haan werd in 1973 geboren in Rijswijk en groeide op in Den Haag. Later woonde ze in Voorburg, Wijk bij Duurstede en Barendrecht. Sinds 2000 woont ze met veel plezier in Limburg. Chantal is getrouwd en heeft twee dochters. Ze was wethouder in Onderbanken en Meerssen en werd daarna zzp’er. Vlak nadat ze haar eerste opdracht had afgerond, werd ze in 2015 lid van de Tweede Kamer.

 

Chantal, wat wil je bereiken als Kamerlid?

Ik wil heel graag dat mensen die aan de kant staan weer perspectief op een zelfstandig leven krijgen. Of het nu gaat om mensen met een beperking of om mensen die om een andere reden afhankelijk zijn geworden van een uitkering. Mensen die niet willen werken, verdienen een harde hand om ze naar werk te leiden. Mensen die graag willen werken maar dat niet op eigen kracht kunnen, verdienen een steuntje in de rug. Juist om ervoor te zorgen dat ze zo zelfstandig mogelijk worden.

 

Wat zijn je goede en slechte eigenschappen?

Ik ben sfeergevoelig, ik kan mij goed inleven in een ander en ik ben een verbinder. Tegelijkertijd ben ik ben best ongeduldig en soms kan ik ook chagrijnig zijn. Dan ben ik heel kort door de bocht en kun je beter uit mijn buurt blijven… maar gelukkig weet ik mijn omgeving meestal op tijd te waarschuwen. En het gaat ook altijd snel weer voorbij. Bijvoorbeeld als ik even met een van mijn dochters bel of als mijn medewerker een grapje maakt.

 

Waarom ben jij een goede volksvertegenwoordiger?

Ik ben benaderbaar, zeker voor de mensen om wie het gaat in mijn portefeuille. Maar ook daarbuiten speel ik een verbindende rol. Bijvoorbeeld door de problemen die spelen in Limburg onder de aandacht te brengen van de Haagse politiek.

 

Hoe ziet jouw vrije tijd eruit?

Van het prachtige Limburgse landschap kan ik ontzettend genieten, zeker naast de dagelijkse hectiek van de Tweede Kamer. Ook ben ik veel in Maastricht te vinden, met zijn prachtige winkels en gezellige terrasjes. Dat geeft me echt een vakantiegevoel. Als ik iets meer tijd heb, klus ik graag in en om ons huis. We hebben een huis uit de dertiger jaren, dus er is altijd wel iets te doen.

Volg Chantal

Bekijk meer

Heb je een vraag hierover?