profile-avatar
Bruno Bruins

Bruno Bruins is afgetreden als minister voor Medische Zorg en Sport naar aanleiding van oververmoeidheid in de bestrijding van het coronavirus. Lees hier meer.

 
Bruno Bruins werd in 1963 geboren in Arnhem. Hij groeide op in Drenthe, studeerde in Groningen en woont nu alweer 25 jaar op Scheveningen. Bruno en zijn vrouw Carola hebben drie zonen. Voor hij in 2017 minister werd, was hij voorzitter van de Raad van Bestuur van het UWV. Eerder was hij wethouder in Den Haag, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en werkte hij in het bedrijfsleven.

 

Bruno, wat wil je bereiken als minister voor Medische Zorg en Sport?

Mensen moeten er zeker van kunnen zijn dat ze goede zorg krijgen, op het juiste moment. Als je direct zorg nodig hebt, wil ik dat de spoedeisende hulp beschikbaar is. Eindeloos bellen om een patiënt opgenomen te krijgen mag niet gebeuren. Daarnaast vind ik het heel belangrijk dat we ook de komende jaren onze zorg kunnen blijven betalen. Het zou goed zijn als we allemaal beter beseffen dat de kosten niet oneindig kunnen stijgen.

Ik hoop dat ik mensen enthousiast kan maken om in de zorg te gaan werken. Want we hebben de komende jaren ontzettend veel professionals nodig! Voor hen wil ik proberen het aantal regels te verminderen, zodat ze meer tijd overhouden voor de zorg zelf.

Mijn ambitie op het gebied van sport kan ik heel kort samenvatten: ik gun mensen lol in sport. Daarvoor wil ik mij inzetten. In de topsport, de breedtesport en de gehandicaptensport.

 

Wat betekent vrijheid voor jou?

Vrijheid geeft lucht en energie. Mijn vorige baan was in Amsterdam, daar ging ik dagelijks met de auto naartoe. Nu is mijn werk dichtbij en best vaak loop ik ’s morgens naar het departement. Dat geeft me een enorm gevoel van vrijheid.

Zoiets ervaar ik ook in deze baan. Het debatteren, argumenten formuleren en doelstellingen kiezen: daarin zitten veel eigen keuzes. Het is heel prettig om die in vrijheid te kunnen maken. Ik realiseer me heel goed dat bijvoorbeeld ziekte je doen en laten – en dus je vrijheid – kan beperken. Ik ben daarom blij met elke nieuwe dag, ook al is mijn agenda tot de nok toe gevuld.

 

Wat zijn je goede en slechte eigenschappen?

Daarover moeten anderen maar oordelen. Ik houd van gezelligheid en heb een hekel aan achterbaks gedoe.

 

Hoe ziet je vrije tijd eruit?

Ik ga graag naar concerten, vooral funk. Denk aan Chaka Khan, Earth, Wind & Fire, The S.O.S. Band en Lionel Richie. Daarnaast houd ik erg van skiën en zwemmen. Al heel lang spaar ik de boek uit de Russische bibliotheek van Van Oorschot. Gogol, Gontsjarov, Tolstoj: ik vind die vaak langdradige boeken heerlijk.

 

Bruno Bruins
Volg Bruno

Bekijk meer

Heb je een vraag? App ons!