profile-avatar

Aukje de Vries.

Tweede Kamerlid
FIN Rijksbegroting; FIN Europees en internationaal monetair beleid; EZK Gaswinning Groningen, Staatstoezicht Mijnen; Wadden

Aukje de Vries werd in 1964 geboren in Leeuwarden. Dat is altijd haar stad gebleven, al maakte ze voor haar studie een uitstapje naar Groningen. Voor ze in 2012 Tweede Kamerlid werd, werkte ze als beleidsmedewerker en manager voor verschillende gemeenten. Ook was ze 9 jaar raadslid en 2 jaar Statenlid.

 

Aukje, wat wil je als financieel woordvoerder bereiken?

Ik ga voor een solide financieel beleid. Niet als doel op zich, maar omdat we niet op de pof kunnen leven. We mogen onze problemen niet doorschuiven naar toekomstige generaties. Ik wil dat we ook in de toekomst kunnen blijven investeren in alles wat nodig is in Nederland, zoals veiligheid, zorg, onderwijs en infrastructuur. Als we zuinig zijn met wat we uitgeven, dan kunnen bovendien de belastingen omlaag. Daardoor krijg je meer ruimte om zelf te bepalen wat je met je geld doet.

Een solide financieel beleid vragen we ook van andere landen in Europa. Het kan niet zo zijn dat andere landen geld als water uitgeven, en dat wij dan moeten bijspringen om hun problemen op te lossen.

 

Wat zijn je goede en slechte eigenschappen?

Ik ben ongeduldig. Dat is een slechte eigenschap, maar ook een goede: zodra ik zie dat iets beter kan, wil ik dat meteen regelen.

 

Wat maakt jou een goede volksvertegenwoordiger?

Weten wat er leeft. Dat is normaal. Ik leg zo veel mogelijk werkbezoeken af en ga met zo veel mogelijk mensen in gesprek. Wat we doen in Den Haag raakt mensen namelijk vaak heel direct. Ik wil weten hoe dat werkt in de praktijk, waar het knelt. Daarnaast voel ik me echt een vertegenwoordiger van Fryslân. Fries was de eerste taal die ik leerde! Ik probeer daarom Fryslân naar Den Haag te brengen en andersom.

 

Hoe ziet jouw vrije tijd eruit?

Ik ben gek op reizen en daar probeer ik zo veel mogelijk tijd voor vrij te maken. Tijdens mijn studie economische geografie is mijn passie voor reizen nog verder gegroeid. Dat heeft mij al naar veel mooie plekken in Europa gebracht, maar ook naar Australië, de VS, Zuid-Afrika, Pakistan, Cuba en het Midden-Oosten.

Volg Aukje

Bekijk meer

Heb je een vraag hierover? App ons!