Doe wat nodig is
Lid worden Inloggen
Annemarie Jorritsma-Lebbink VVD Eerste Kamer

Annemarie Jorritsma-Lebbink

  • Eerste Kamerlid
Annemarie Jorritsma-Lebbink VVD Eerste Kamer

Annemarie Jorritsma-Lebbink werd in 1950 in Hengelo geboren. Dat Annemarie een geboren politica is, bleek al snel na haar studententijd. Op de leeftijd van slechts 28 jaar werd ze namelijk al volksvertegenwoordiger, als raadslid van de gemeente Bolsward. Na deze functie werd ze onder andere Tweede Kamerlid, minister en burgemeester. Vandaag de dag heeft ze de cirkel rondgemaakt en is ze na een aantal bestuursfuncties wederom volksvertegenwoordiger, als fractievoorzitter in de Eerste Kamer.

Wat maakt jou een goede volksvertegenwoordiger?
Als volksvertegenwoordiger moet je mijns inziens goed luisteren, uitleggen wat je doet en vooral uitleggen waarom je het misschien net niet zo doet als mensen denken dat het moet. Het is de taak van een goede volksvertegenwoordiger om besluiten die weerstand ondervinden in eenvoudige en begrijpelijke taal uit te leggen.

Wat is er zo mooi aan de VVD?
Voor mij is er nooit een andere partij geweest dan de VVD, hoewel ik het best vaak met standpunten niet helemaal en soms helemaal niet eens ben. Maar ik heb geleerd dat als je iets wilt bereiken, dat toch echt met partijen moet die samen ook echt iets kunnen veranderen. De VVD gaat uit van de kracht van mensen zelf, als zij zich verantwoordelijk willen gedragen. Wij komen altijd terug bij de mensen zelf, in welk collectief zij zichzelf ook willen begeven of bevinden.

Wat doe je precies als fractievoorzitter?
Als fractievoorzitter van de grootste partij bemoei ik me vooral met wat ik maar noem het politieke management. Ik probeer mijn collega’s te helpen met name naar de politieke toetsing te kijken en zorg voor de contacten met kabinet en Tweede Kamer, voor zover mijn collega’s dat zelf niet doen.

Hoe belangrijk is familie voor je?
Nadat ik 20 jaar doordeweeks op een flatje in Den Haag heb gewoond (en daardoor een deel van het opgroeien van mijn kinderen toch wel gemist heb), hebben wij toen ik burgemeester van Almere werd samen met onze dochters en hun gezinnen een huis gebouwd. Daar wonen wij nu met zijn tienen. Met beide dochters, partners en vier kleinkinderen wonen maakt mij enorm rijk.

 

 

Bekijk andere mensen

Bekijk onze mensen

Blijf op de hoogte.

Word lid van onze nieuwsbrief.

Confidental Infomation