organisatie-image
Prinsjesdag 2019

Wat is Prinsjesdag?

Prinsjesdag is een typisch Nederlandse traditie. Op deze dag maakt de koning namens het kabinet de plannen voor het komende jaar bekend. Dat doet hij in de troonrede, die hij voorleest in de Ridderzaal. De tekst van de troonrede is geschreven door het kabinet. Lees hier onze plannen op Prinsjesdag 2019.

 

Wanneer is Prinsjesdag?

Prinsjesdag vindt volgens de traditie altijd plaats op de derde dinsdag van september. Prinsjesdag 2020 is daarom op dinsdag 15 september.

Prinsjesdag kent een vast programma, dat begint rond 13.00 uur. Dan rijdt de koning in de Gouden Koets van Paleis Noordeinde door het centrum van Den Haag naar het Binnenhof. Vanwege een restauratie aan de Gouden Koets wordt sinds 2015 tijdelijk de Glazen Koets gebruikt. Na aankomst op het Binnenhof leest de koning de troonrede voor. Daarna keert de koninklijke stoet terug naar het paleis. Rond 14.00 vindt daar de balkonscène plaats.

 

Prinsjesdagstukken

Na de troonrede gaat de minister van Financiën naar het parlement om het koffertje met de begroting en de miljoenennota (de toelichting op de begroting) aan te bieden. Helaas zijn de Prinsjesdagstukken op dat moment vaak al gelekt.

In de twee dagen na Prinsjesdag debatteert de Tweede Kamer met de minister-president over de Prinsjesdagstukken. Dit worden de Algemene Politieke Beschouwingen genoemd.

 

Betekenis Prinsjesdag

De naam Prinsjesdag is al eeuwenoud en verwijst van oorsprong naar de verjaardagen van de Prinsen van Oranje. Het is een dag vol rituelen en tradities. Sommige daarvan zijn al heel oud, andere relatief nieuw. Zo dragen vrouwelijke politici pas sinds 1977 de bekende opvallende hoedjes op Prinsjesdag. Toenmalig VVD-Kamerlid Erica Terpstra begon ermee om wat kleur te geven aan de politieke feestdag.

 

Designated Survivor

Tot vorig jaar waren alle ministers aanwezig tijdens Prinsjesdag. 2019 is het jaar waarin een zogenaamde ‘Designated Survivor’ niet aanwezig is in de Ridderzaal als de koning de troonrede uitspreekt. Dit jaar was dat minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok.

Bekijk meer

Heb je een vraag over Prinsjesdag?