nieuws-image
12 februari 2020

Voor eerlijke handel, voor CETA

Nederland is een handelsland, altijd al geweest. Onze open economie zorgt er voor dat we kunnen handelen met andere landen. Deze internationale handel zorgt voor een sterkere economie en meer banen in Nederland. De goederen of diensten die we exporteren, worden immers gemaakt of geleverd door mensen hier in Nederland.

 

Vrijhandelsverdrag met Canada

Om internationale handel te stimuleren, worden er internationale vrijhandelsverdragen opgesteld. Deze vrijhandelsverdragen nemen overheidsbeperkingen weg. Binnen de Europese Unie kunnen wij al vrij handelen. Maar hoe mooi zou het zijn als we dit ook kunnen doen met andere landen, zoals bijvoorbeeld Canada?

 

Voordelen CETA

Een vrijhandelsverdrag zal er toe leiden dat bedrijven en particulieren eenvoudiger kunnen investeren in elkaars landen. Als wij vrij kunnen handelen met Canada betekent dat meer vrijheid voor ondernemers, hogere export, meer banen en uiteindelijk een sterkere economie. Alleen al in Nederland zijn 16.000 banen afhankelijk van de export naar Canada.

 

Wat is CETA?

Om deze redenen heeft de EU in 2017 met Canada het Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) opgesteld. Dit vrijhandelsverdrag is bedoeld om de handel tussen de EU-lidstaten en Canada te bevorderen. Het grootste gedeelte van het verdrag is al voorlopig in werking getreden, en de resultaten spreken voor zich: de export met Canada is sindsdien flink gestegen.

 

Status CETA

Inmiddels zijn parlementen van dertien EU lidstaten akkoord gegaan. Naast Nederland moeten nog veertien andere landen groen licht geven. Wanneer één van de lidstaten niet tekent, gaat het handelsverdrag waarschijnlijk niet door. Zo’n verdrag is een goede ontwikkeling waar iedereen het mee eens is, zou je denken. Meer handel met een land als Canada, meer banen en een sterkere economie.

 

Vóór CETA

Helaas doen er veel spookverhalen de ronde die stuk voor stuk ontkracht zijn. Toch zullen sommige partijen in Nederland tegen gaan stemmen. En bestaat er dus de kans dat Nederland het eerste land is dat tegen een eerlijk en gebalanceerd akkoord met Canada stemt. Onvoorstelbaar. Onze Nederlandse handelsgeest lijkt wel zoek. De toenemende handelsschaamte in ons land verdient een krachtig weerwoord: vóór eerlijke handel en vóór CETA.


Bekijk meer

Heb je een vraag? App ons!