nieuws-image
17 januari 2020

Sparen mag niet bestraft worden met 0% rente!

Iedere Nederlander weet dat je een appeltje voor de dorst apart moet houden. Dat je door geld te sparen je een huis kunt kopen, ondernemers kunnen investeren en je door te sparen pensioen opbouwt voor als je ouder bent. Er zijn dan ook weinig landen in de wereld waar zoveel gespaard wordt als in Nederland. Onze pensioenfondsen, typisch Nederlands, hebben honderden miljarden aan gespaard geld in kas. En veel families hebben ook nog een klein beetje spaargeld op de bank staan.

Voor Nederlanders klinkt er misschien dan ook niks vreemder dan geld betalen om te sparen. Onmogelijk. Gekkenwerk. Dat zou niet zo horen te zijn. En toch lijkt dit de praktijk te worden.

 

Spaarrente 0%

ABN Amro besloot afgelopen week als eerste grote Nederlandse bank om de spaarrente naar 0% te verlagen. Zij zullen vast niet de laatste zijn. En al langer wordt er gesproken over een negatieve rente op je spaarrekening. Dan betaal je dus geld om te sparen. Sparen wordt dan bestraft. Dus wat gaat de VVD daar aan doen? Je hoort sommige linkse partijen zeggen dat we negatieve spaarrentes zouden moeten verbieden en de banken moeten laten bloeden. Wellicht kunnen banken inderdaad meer doen om spaarders te helpen. Banken zouden, zoals het goede bedrijven betaamt, hun klanten meer moeten helpen.

 

Oplossingen

Maar dat is maar een deel van de oplossing. En de VVD houdt niet van halve oplossingen. Een negatieve spaarrente betekent vooral ook dat onze financiële sector niet meer klopt. Het betekent dat we zullen moeten bouwen aan een nieuw systeem, een economie waarbij sparen en risico nemen weer loont en waarbij de spaarder krijgt wat hij, met zijn of haar harde werken, verdient. Daarnaast zou de overheid niet de schaarse rente die iemand krijgt moeten wegbelasten. Wij willen dat de regering snel de belasting op spaargeld (‘box 3’) hervormt: want je kunt geen belasting heffen op iets dat iemand niet krijgt. Én het betekent dat we alternatieven van banken zullen moeten stimuleren. Want als sparen bij een bank niets meer oplevert moeten er alternatieven zijn. Spaarders straffen, dat wil de VVD niet laten gebeuren.


Solide banken en financiën 2

Hoe kan de rente zo dalen?

Daarbij spelen veel factoren een rol. Opkomende landen als China worden rijker en rijker, daarmee komt er steeds meer geld om te investeren, en dat drukt onze spaarrentes. Maar ook omdat mensen steeds ouder worden en door de vergrijzende bevolking staat er steeds meer geld op de bank. Ook dat drukt de rente. En last but not least: instanties zoals de Europese Centrale Bank verlagen zelf de rente en pompen meer geld in de markt. Ook dit draagt bij aan een lagere rente. Het echte probleem zit voor een deel dan ook nu bij de Europese Centrale Bank, maar dat proeven spaarders de zure vruchten van.

Een lagere rente is dus verklaarbaar, maar dat maakt het nog niet wenselijk. Sterker nog: de VVD
maakt zich ernstig zorgen over de lage rente.

 

Sparen is goed

Allereerst is sparen gewoon iets goeds. Sparen helpt je om je dromen waar te maken en beschermt je wanneer je je baan kwijtraakt of wanneer het slechter gaat met de economie. Sparen brengt ondernemers in staat om te investeren in hun bedrijf. Sparen zou dus niet bestraft mogen worden met een negatieve rente. Daarmee straf je hardwerkende Nederlanders en ondernemers. Dat mag niet gebeuren.

 

Negatieve gevolgen lage spaarrente

Maar het is niet alleen op huishoudensniveau dat een negatieve of lage spaarrente slecht uitpakt. Lage spaarrente werkt als hallucinerende drugs op de economie. Het maakt mensen, in hun zoektocht naar rente, blind voor risico’s en plant daarmee de zaadjes voor een volgende crisis. Dus dat ondermijnt de stabiliteit van de Nederlandse economie.

Genoeg reden om aan de slag te gaan dus. Elke dag vechten wij bij de VVD voor een eerlijke economie voor hardwerkende ondernemers en middeninkomens. En ook nu zullen we dat doen. Het mag niet zo zijn dat de spaarder gestraft wordt voor zijn goede gedrag, en de VVD zal dus ook vechten om dat te voorkomen.

Bekijk meer

Vragen? App ons!