nieuws-image
21 juli 2020

Premier Rutte heeft akkoord over herstelfonds EU bereikt


Het beste voor Nederland

Afgelopen dagen is er onderhandeld over de gezamenlijke Europese herstelstrategie na de Coronacrisis. Premier Rutte heeft afgelopen dagen hard gevochten voor Nederland, en het beste resultaat binnengehaald.

 

Solidariteit

We hebben steeds gezegd dat we solidair zijn met de landen die zwaar getroffen zijn. Maar die solidariteit heeft twee kanten. We vinden dat we hen kunnen vragen om hervormingen door te voeren, zodat ze zo goed mogelijk zijn voorbereid op een volgende crisis.

 

De herstelstrategie

En dat is nu gelukt. Er is een pakket gepresenteerd om de landen die het zwaarst zijn getroffen te helpen. Dit pakket bestaat 390 miljard aan subsidies en 360 miljard aan leningen. Dit geld komt er niet zomaar, maar wordt gekoppeld aan structurele hervormingen. Daarnaast kan er aan de noodrem worden getrokken wanneer er wordt geconstateerd dat landen niet genoeg hervormen of de afspraken niet nakomen. De kern van wat wij willen is daarom overeind gebleven: ieder land moet uiteindelijk zijn eigen broek ophouden, en als een land handelt in strijd met Europese regels trekken we aan de rem. Naast deze voorwaarden krijg Nederland een fors hogere korting op de afdrachten aan Europa de komende jaren.

 

Wil je meer weten over de deal die premier Rutte voor Nederland heeft uitonderhandeld? Lees dan hier wat Klaas Dijkhoff hierover geschreven heeft.

Bekijk meer

Heb je een vraag? App ons!