nieuws-image
6 augustus 2020

Persconferentie 6 augustus

Het coronavirus is bezig met een gevaarlijke opmars. De cijfers van het RIVM liegen er niet om. Het aantal besmettingen neemt toe.

Een tweede lockdown willen we niet en die hoeft er ook niet te komen, maar dat gaat niet vanzelf. Houd je dus aan de regels.

 

Basis coronaregels

  • Houd 1,5 meter afstand
  • Blijf bij klachten thuis
  • Schud geen handen
  • Nies in je ellebogen
  • Was vaak je handen
  • Werk zoveel mogelijk thuis
  • Vermijd drukte

 

Oproep aan jongeren

De afgelopen weken leven minder mensen deze regels na. Dit is zorgwekkend.
De meeste besmettingen vinden thuis plaats. Corona komt mee naar binnen als een ongenode gast. Beperk dus bezoek en houd je aan de basisregels.

Mark Rutte deed specifiek een oproep aan jongeren die zich de afgelopen tijd niet aan de regels hebben gehouden. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor jezelf, maar ook voor anderen.

Corona is niet voorbij. Dus houd je aan de regels. Zo kunnen we met elkaar een tweede lockdown voorkomen.

 

Lokale maatregelen

De komende tijd kunnen er lokaal en regionaal maatregelen ter plekke genomen worden. Daarbij spelen burgemeesters en bestuurders een cruciale rol. Zij kunnen gedragsmaatregelen nemen in risicovolle gebieden, zoals een mondkapjesplicht, het afsluiten van gebieden, de openingstijden van horeca en nachtwinkels aanpassen en het beperken van toeschouwers bij sportwedstrijden. Deze laatste twee kunnen indien nodig worden opgerekt naar landelijk niveau.

 

Aanvullende maatregelen

Naast de basisregels zijn er aanvullende maatregelen:

1. De introductieweken voor aankomende studenten worden zo veel mogelijk online georganiseerd. Fysieke bijeenkomsten voor studie- en sportverenigingen kunnen plaatsvinden in kleine groepen, zonder alcohol, en moeten informatief van aard zijn. Deze duren tot uiterlijk 22 uur. Deze bijeenkomsten kunnen pas plaatsvinden na instemming van de leiding van de betrokken onderwijsinstelling en de voorzitter van de veiligheidsregio. Werving en introductie (ontgroening) zijn niet toegestaan.

2. Naast de huidige regels in de horeca, zoals verplicht zitten, reserveren en een checkgesprek van tevoren, wordt het nu verplicht om naam en contactgegevens te noteren. Een locatie moet 14 dagen dicht als er meerdere besmettingen zijn geconstateerd.

 
Lees meer over de persconferentie op Rijksoverheid.nl.


Heb je een vraag? App ons!