nieuws-image
3 oktober 2017

Minister Hennis-Plasschaert treedt af

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert treedt na het Tweede Kamerdebat over het dodelijke mortierongeval in Mali af. Tijdens het debat deelde ze in de volgende bewoordingen haar besluit mee aan de Tweede Kamer:

“Ik stel vast dat menselijk handelen en niet-handelen tezamen de context hebben gevormd voor de tragische gebeurtenissen waarbij twee van onze militairen zijn omgekomen en een derde militair zwaargewond is geraakt, en voorzitter, dat is onverteerbaar. En hiervoor ben ik politiek verantwoordelijk. En die verantwoordelijkheid neem ik. Ik neem hem ten volle. Voorzitter, de afgelopen jaren heb ik steeds naar eer en geweten gehandeld. Heb ik met hart, ziel en zaligheid gediend op Defensie. Maar het stopt hier vandaag. Ik stop als minister van Defensie.”

Reactie premier Rutte:

“Dit was een zware middag en avond. Niet in de laatste plaats voor de nabestaanden van de omgekomen militairen. Hennis heeft debat waardig gevoerd, ze is een goede collega, ik heb altijd goed met haar samengewerkt. Ik heb met eigen ogen gezien met hoeveel passie en betrokkenheid zij werkte voor de manschappen. Ik ben ook onder de indruk van het werk van commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp. Ik neem met respect kennis van zijn besluit. Het is nu zaak dat we de aanbevelingen van de onderzoeksraad snel ter hand nemen.”


Bekijk meer