nieuws-image
15 januari 2021

Minister Eric Wiebes vertrekt uit kabinet

Op 15 januari is bekend geworden dat Eric Wiebes zijn ontslag heeft ingediend als minister van Economische Zaken en Klimaat. Hij zal niet terugkeren in het demissionaire kabinet-Rutte III.

De koning heeft dit ontslag, op voordracht van de minister-president, op de meest eervolle wijze verleend. We bedanken Eric voor zijn verdiensten voor het land en de VVD.

Eric Wiebes: ”Ik heb heel lang gezocht naar wat ik anders had kunnen doen. Ik voel mij niet schuldig, maar wel buitengewoon zwaar medeverantwoordelijk. Daar loop ik mee rond, dat verlaat mij niet meer. Ik heb niet kunnen ontdekken wat ik redelijkerwijs anders had kunnen doen om dit te voorkomen. En dat maakt het alleen nog maar verdrietiger.”

 

Reactie fractievoorzitter Klaas Dijkhoff:

“De harde conclusies van het rapport zijn zwaar genoeg om ontslag van het kabinet aan te bieden. Dat Eric Wiebes aan zijn directe verantwoordelijkheid een nog zwaardere consequentie verbindt verdient respect.”

 

Reactie partijvoorzitter Christianne van der Wal – Zeggelink:

”Het onrecht dat de ouders en kinderen is aangedaan is enorm groot. Daarvoor heeft het kabinet verantwoordelijkheid genomen. De politieke verantwoordelijkheid ligt altijd bij het zittende kabinet en nergens anders. Daarnaast wil ik Eric persoonlijk bedanken voor zijn tomeloze inzet, scherpe en originele idee├źn, voor Nederland en voor onze partij.

Het kabinet zal alles in het werk blijven stellen om het coronavirus te verslaan. Die strijd gaat onverminderd voort.”