nieuws-image
30 september 2021

Mark Rutte over de formatie.


Mark Rutte over de formatie:

Mark Rutte:

“We hebben allemaal gezien dat het lang geduurd heeft om te bepalen welke partijen inhoudelijk aan de slag gaan. Het is goed dat het nu zover is. Ik ben blij met de stap die we vandaag kunnen zetten in de kabinetsformatie.

Namens de VVD ga ik de komende tijd proberen met D66, CDA en ChristenUnie tot een akkoord te komen. Ik merk dat alle vier de partijen enorm gemotiveerd zijn om echt een nieuw begin te maken.

Dat nieuwe begin betekent naast vernieuwing in het team ook dat er veranderingen komen in de bestuurscultuur, in de manier waarop we samenwerken. Waarschijnlijk komt er een dunner regeerakkoord, en meer vrijheid voor ministers om daar zelf invulling aan te geven. We willen ook meer ruimte voor goede en scherpe debatten met de Tweede Kamer, zodat we gezamenlijk tot de beste oplossingen kunnen komen.

Dat is nodig, want er zijn zeer grote vraagstukken in de samenleving die dringend om een oplossing vragen. Denk aan klimaat en stikstof. Aan ons onderwijs en onze veiligheid. Aan wonen. Op al die terreinen willen we goede afspraken maken die Nederland sterker maken.

Hoewel het van tevoren natuurlijk niet zeker is dat we eruit komen, ben ik hoopvol gestemd. We gaan er in ieder geval ontzettend hard aan werken.”