nieuws-image
6 februari 2018

Klaas Dijkhoff over Bo, Gijp en grapjes: “Deug ik nou of deug ik nou niet?”

Ik zag vorige week op TV Bo van Spilbeeck, voorheen bekend als Boudewijn. “Wat bijzonder, wat een stoer wijf” dacht ik, en ook: “Ze ziet er beter uit dan hij eerst deed.”
Respect dat ze het zo doet en van de een op de andere dag als zichzelf op TV verschijnt.
Deug ik nou?

Ik zag daarna op internet, na de ophef, de heren van Voetbal Inside. Ik zag Rene als Renata, ik zag een wat ongemakkelijk lacherig gesprek met een serieuze ondertoon. Ik hoorde tegelijkertijd ‘hoe moet ik hem of haar nou noemen’ en ‘dan gun ik ‘m dat van harte, maar ik blijf het bijzonder vinden.’
En ja, ik moest er ook om lachen.
Deug ik nou niet?

Ik vind dat Gijp gewoon een grap moet kunnen maken. Ik vind dat ik daar ook om mag lachen. Ik vind dat ik tegelijkertijd respect kan hebben voor Bo van Spilbeeck.
Als wat zij deed alledaags en gewoontjes was, dan had ik daar vorige week niet zo met bewondering naar gekeken. Dan was ze niet uitgenodigd om overal haar verhaal te doen.
Dus dat het bijzonder is, dat lijkt me duidelijk.

Dat bijzondere moeten we ook niet ontkennen of wegduwen. Dat er verschillend op gereageerd wordt is logisch.
Mensen die roepen dat het vies, schandalig of tegennatuurlijk is, daar moeten we een indringend gesprek mee voeren. Aangeven dat onze normen zijn dat Bo de vrijheid heeft zichzelf te zijn en dat er goede redenen zijn om je mening te herzien.

Mensen die het rationeel wel accepteren, maar er gevoelsmatig toch aan moeten wennen. Die hun ongemak dan uiten in grapjes, die zich -net zoals ik- niet kunnen voorstellen hoe dat is of hoe dat voelt om in het verkeerde lijf te zitten, die hoeven we niet in een hoek te duwen en uit te schelden.

Volgens mij is het doel dat we verschillen respecteren. Dat we ruimte en vrijheid geven aan elkaar om je mening te uiten en je eigen keuzes in het leven te maken. Om als geboren man je te manifesteren als de vrouw die je je voelt. Om je ongemak te tonen als je er nog even aan moeten wennen. En uiteindelijk om in vrijheid gemaakte keuzes die de vrijheid van een andere niet aantasten te respecteren en normaal te vinden.

Dat gaat niet vanzelf, dat kost tijd en gewenning. En hoe goed bedoeld ook, anderen alleen nog maar zien als een zwakke groep waar je geen grappen over mag maken, is ook geen toonbeeld van iets normaal vinden.


Heb je een vraag hierover?