nieuws-image
2 juni 2017

“Je kunt op zó veel manieren helpen.” Pim (63), naast zijn fulltime baan al 34 jaar vrijwilliger

Hij werkt fulltime bij de gemeente Rotterdam, maar al 34 jaar lang doet Pim (63) daar van alles naast. Hij is vrijwilliger bij de EHBO, de scouting, een stoomtreinenvereniging en een kringloopwinkel. “Ik blijf overal hangen, want ik kan het niet aanzien als verenigingen dreigen te verdwijnen. Dat zou ik zo zonde vinden van alle tijd en energie die vrijwilligers er al die jaren in hebben gestoken.”

Pim besteedt tussen de 12 en de 20 uur per week aan al zijn vrijwilligerswerk. “Maar mijn gezin komt op nummer 1”, benadrukt hij. “Gelukkig kan ik dat combineren, want mijn vrouw en kinderen zijn ook allemaal vrijwilliger. Dat delen we met elkaar. Mijn zoon en schoondochter hebben elkaar zelfs ontmoet bij de EHBO.”

Koningsdag, de Avondvierdaagse, wielerrondes, evenementen in Ahoy: als je in Rotterdam naar de EHBO-post gaat, is de kans groot dat je Pim tegenkomt. “Ik deel vooral pleisters en pijnstillers uit, maar soms is het ernstiger. Van een knieschijf die verkeerd staat tot aan reanimatie. Dat is het heftigste. Mensen die je bedanken omdat je hun leven hebt teruggegeven, dat doet wel wat met je.”

In de loop der jaren heeft hij geleerd om zijn emoties te uiten. “Vroeger hield ik dat binnen, maar ik weet nu dat het oplucht en dat je daarna weer door kunt. Ik heb geen universiteit gedaan, maar ik ben wijs geworden van de dingen die op mijn pad zijn gekomen. Door een infarct in mijn linkeroog werd ik aan één kant blind. Natuurlijk heb je dan even een rouwproces, maar daarna gaat bij mij de knop snel om. Wat kan ik nog wel? Nou, heel veel.”

Over anderhalf jaar gaat Pim met pensioen en heeft hij ineens nog veel meer tijd. “Ik heb al gekeken. Je kunt op zó veel manieren helpen. In het ziekenhuis zoeken ze mensen om praatjes te maken en spelletjes te doen. Bij de seniorenbus, de dierenambulance, het eiland Tiengemeten en het dijkleger zoeken ze mensen. Ik ga het mijn vrouw niet aandoen om de hele dag thuis te zitten. Ik ga door tot het niet meer gaat.”


Bekijk meer